nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - Augustus 2013

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

 

Beste lezer,

 


Met vriendelijke groeten

Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Stefan HUYGEBAERT, Sebastiaan VANDENBOGAERDE & Maarten VANKEERSBILCK

 

1. Recente Publicaties

2. Call For Papers

  • 10 - 15 September 2013 - 'Roman law as basis of modern law' 67e conferentie van de Société Internationale Fernand Visscher pour l'Histoire des Droits de l'Antiquité (SIHDA)

Van 10 tot 15 september 2013 gaat te Salzburg de SIHDA-conferentie voor de 67e keer door. Het thema is 'Roman law as basis of Modern Law' maar elke andere verhandeling die iets te maken heeft met de vereniging is ook welkom. Geïnteresseerde sprekers kunnen een inschrijvingsformulier (in english, français, italiano) invullen en e-mailen naar martina.pachler@sbg.ac.at. U kan het ook faxen naar: +43 662 8044 130 of geheel traditioneel opsturen per post naar

Universität Salzburg
Fachbereich Privatrecht
Martina Pachler
Churfürststraße 1
5020 Salzburg

Heeft u nog meer vragen, dan kan u steeds contact opnemen met martina.pachler@sbg.ac.at.

 
 

3. Kalender


  • 10 - 15 September 2013 - 'Roman law as basis of modern law' 67e conferentie van de Société Internationale Fernand Visscher pour l'Histoire des Droits de l'Antiquité (Salzburg).

Op 10 september 2013 vanaf 16u begint te Salzburg de conferentie van de Société Internationale Fernand Visscher pour l'Histoire des Droits de l'Antiquité (SIHDA) . Het thema is 'Roman Law as Basis of Modern Law'. Vanaf 8u 's morgens kan u zich al aanmelden aan de rechtsfaculteit (Rechtswissenschaftlichen Fakultät) gelegen nabij de Oude Markt.
De algemene vergadering vindt plaats op zaterdag 14 september 2013 in het nieuwe Uni-Park van de Universität Salzburg. Aansluitend is er een excursie en de conferentie wordt op zaterdagavond afgesloten met een diner.
Zij die graag ook nog op zondag in Salzburg vertoeven, kunnen in de voormiddag een vrijblijvende excursie met een bezoek aan de vesting Hohensalzburg meemaken.
Meer praktische informatie kan u verkrijgen via martina.pachler@sbg.ac.at of via de andere leden van het organiserend comité: Prof. J. Michael Rainer, Prof. Johanna Filip-Fröschl, Daniele Mattiangeli, David Auer, Gabriele Loibichler, Anna Pichler.

 

Dit evenement probeert een platform te bieden aan zowel historici die zich toeleggen op alle aspecten van de diplomatieke geschiedenis van vroeg-modern Europa als aan onderzoekers van andere disciplines met een bijzondere interesse in de vroeg-moderne diplomatie.

Het programma kan u hier vinden.

 

  • 5 - 11 oktober 2013 - Social crisis and science of law in medieval and modern world.

De menselijke geschiedenis vertoonde steeds de wisselwerking tussen twee extremen: geweld en wanorde enerzijds, de honger naar organisatie en dus regels die het sociaal gedrag conformeren anderzijds. Tussen de twee uitersten, tussen anomie en recht, is er steeds de wisselwerking tussen de hardnekkige verdediging van verouderde voorrechten en de drang naar vrijheid - sinds de tijd van Irnerius - wat leidde tot verschillende crisissituaties waarin de rechtswetenschap wordt opgeroepen de oplossing te voorzien. Ten behoeve van de maatschappij probeerde men, ondermeer door de ‘dogmata iuris,’ met het recht het chaotische te regelen.

Het programma en meer informatie vindt men hier.

 

  • 14 en 15 november 2013 - Opinion et système judiciare: Modes et pratiques d'argumentation judiciaire et extrajudiciaire, du Moyen Âge à nos jours.

Het IRHIS (Institut de Recherches Historiques du Septentrion, UMR 8529, CNRS-Lille 3) en het CHJ (Centre d’Histoire Judiciaire, UMR 8025, CNRS-Lille 2) organiseren samen op donderdag 14 en vrijdag 15 november 2013 de studiedagen Opinion et système judiciaire : Modes et pratiques d’argumentation judiciaire et extrajudiciaire, du Moyen Âge à nos jours. Bijdragen over opinievorming en juridische argumentatie om en rond een proces binnen het dagelijks functioneren van de rechtbanken, in relatie tot het maatschappelijk discours, alsook de (professionele) actoren die daarbij een rol spelen vormen de focus van deze studiedag. Deze gelegenheid gaat door in de MESHS (2 rue des Canonniers, Lille).Meer informatie vindt men hier.

 

  • 29 november 2013 - Internationale studiedag 'De Frans-Belgische Grens in het Ancien Régime. Studiedag naar aanleiding van 300 jaar Vrede van Utrecht' (Ieper).

Het Stadsarchief van Ieper besteedt in 2013 bijzondere aandacht aan 300 jaar Vrede van Utrecht, waardoor Ieper naar de Zuidelijke Nederlanden terugkeerde. Op vrijdag 29 november organiseert het samen met het Gentse Instituut voor Rechtsgeschiedenis een internationale studiedag. Het (voorlopige) programma daarvan kan u hier vinden.

 

4. Varia

 

 

 
 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck.

 


M.m.v.

Frederik Dhondt
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.