nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - September 2013

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

 

Beste lezer,

Op vrijdag 13 september (we zijn duidelijk niet bijgelovig in Gent) zal Frederik Dhondt zijn proefschrift verdedigen. De titel luidt: Balance of Power and International Law. European Diplomacy and the Elaboration of International Order. 18th Century and Post 1945. Wie niet kan wachten om hem dan te horen, raden we aan naar zijn blog te surfen: http://herakleitosonmondays.blogspot.be/ voor een portie snedige analyses en amusante anekdotes.


Dat de volkenrechtsgeschiedenis bloeit, blijkt ook uit ander nieuws verder in deze Courant. Louis Sicking is immers vanwege de Aemilius Papinianus Stichting benoemd tot bijzonder hoogleraar geschiedenis van het volkenrecht aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam en dat met ingang van 1 september. Onze gelukwensen !


Alle goede dingen bestaan uit drie, want de maand september brengt nog meer voor de liefhebbers van volkenrechtsgeschiedenis, nl. het congres over Honderd Jaar Vredespaleis en 300 Jaar Vrede van Utrecht op 19 en 20 september.


Deze drie hoogtepunten doen al dromen van wat nog moet komen. De specialisten lopen zich al warm voor 200 jaar Congres van Wenen en denken reeds verder, aan 100 jaar vrede van Versailles. Het zou echter verkeerd zijn volkenrechtsgeschiedenis af te doen als een louter herdenkingsfenomeen. Het internationaal recht is misschien wel de tak van het recht die het meest naar de geschiedenis verwijst. Nergens anders  kennen goede rechtshistorische studies zoveel succes bij de specialisten van het hedendaagse gebeuren. Het internationaal recht houdt van de rechtsgeschiedenis, maar zoals deze maand blijkt, de rechtsgeschiedenis houdt ook van het internationaal recht !


Met vriendelijke groeten

Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Sebastiaan VANDENBOGAERDE & Maarten VANKEERSBILCK

 

1. Recente Publicaties

  • YEARNAULT Dimitri, L'État et la propriété. Le droit public économique par son histoire (1830-2012) [Collection] de la faculté de droit - Université libre de Bruxelles], Brussel, Bruylant, 2013, 1399 p.


    Van de hand van Dimitri Yearnault van het Centre de droit public (ULB) verscheen recent het boek L'État et la propriété. Le droit public économique par son histoire (1830-2012) bij Bruylant. In deze publicatie analyseert de auteur op de lange termijn het Belgisch economisch publiek recht, verstaan als de juridische uitkomst van een economisch beleid. Meer informatie alsook de mogelijkheid tot bestellen vindt men hier.

 

Publiciteit van Jurisprudentie

  • ZWALVE Willem en JANSEN Corjo, Publiciteit van Jurisprudentie, Deventer, Kluwer, 2013, 532 p.

    Dit boek is geschreven naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Jurisprudentie. Het is gewijd aan de historische ontwikkeling van de rechtspraakverzameling in Europa. De auteurs behandelen de publicatie van jurisprudentie-uitgaven in de Romeinse tijd, in Italië na de receptie van het Romeinse recht en de opkomst van het canonieke recht, in Frankrijk, Nederland en Duitsland, zowel voor als na de codificaties en in Engeland, voor en na de Judicature Acts van 1873 en 1875. Per land besteden zij aandacht aan de rechtspraakuitgaven zelf en het verband tussen het geheim van de raadkamer en het al dan niet motiveren van rechterlijke uitspraken enerzijds en de opkomst van jurisprudentieverzamelingen anderzijds.

 

2. Call For Papers

  • 3-6 september 2014 – ‘Patterns of crime and gender in an urban setting ca. 1700-1900’ op de EAUHC (Lissabon).

De European Association for Urban History Conference (EAUHC) houdt dit jaar haar conferentie in Lissabon van 3 tot 6 september. Onder de titel ‘Patterns of crime and gender in an urban setting ca. 1700-1900’ zijn Marion Pluskota (Universiteit Leiden) en Drew Gray (University of Northampton) op zoek naar (criminaliteits-)historici, geografen en criminologen om hun sessie aan te vullen. Nu gender als een analytische categorie ter verklaring van juridische en criminologische processen ingeburgerd geraakt, willen deze vorsers de focus leggen op de werking en invloed van de stad of urban space. Voorstellen zijn welkom tot 15 oktober 2013, online in te vullen. Meer info vindt men hier.

 

3. Kalender

  • 10 - 15 September 2013 - 'Roman law as basis of modern law' 67e conferentie van de Société Internationale Fernand Visscher pour l'Histoire des Droits de l'Antiquité (Salzburg).

Op 10 september 2013 vanaf 16u begint te Salzburg de conferentie van de Société Internationale Fernand Visscher pour l'Histoire des Droits de l'Antiquité (SIHDA) . Het thema is 'Roman Law as Basis of Modern Law'. Vanaf 8u 's morgens kan u zich al aanmelden aan de rechtsfaculteit (Rechtswissenschaftlichen Fakultät) gelegen nabij de Oude Markt.
De algemene vergadering vindt plaats op zaterdag 14 september 2013 in het nieuwe Uni-Park van de Universität Salzburg. Aansluitend is er een excursie en de conferentie wordt op zaterdagavond afgesloten met een diner.
Zij die graag ook nog op zondag in Salzburg vertoeven, kunnen in de voormiddag een vrijblijvende excursie met een bezoek aan de vesting Hohensalzburg meemaken.
Het inschrijvingsformulier staat nog enkele dagen online.

Meer praktische informatie kan u verkrijgen via martina.pachler@sbg.ac.at of via de andere leden van het organiserend comité: Prof. J. Michael Rainer, Prof. Johanna Filip-Fröschl, Daniele Mattiangeli, David Auer, Gabriele Loibichler, Anna Pichler.

 

Dit evenement probeert een platform te bieden aan zowel historici die zich toeleggen op alle aspecten van de diplomatieke geschiedenis van vroeg-modern Europa als aan onderzoekers van andere disciplines met een bijzondere interesse in de vroeg-moderne diplomatie.

Het programma kan u online consulteren.

 

  • 5 - 11 oktober 2013 - Social crisis and science of law in medieval and modern world.

De menselijke geschiedenis vertoonde steeds de wisselwerking tussen twee extremen: geweld en wanorde enerzijds, de honger naar organisatie en dus regels die het sociaal gedrag conformeren anderzijds. Tussen de twee uitersten, tussen anomie en recht, is er steeds de symbiose tussen de hardnekkige verdediging van verouderde voorrechten en de drang naar vrijheid - sinds de tijd van Irnerius - wat leidde tot verschillende crisissituaties waarin de rechtswetenschap wordt opgeroepen de oplossing te voorzien. Ten behoeve van de maatschappij probeerde men, ondermeer door de ‘dogmata iuris,’ met het recht het chaotische te regelen. Dit gaat door in Erice (Sicilië).

Het programma en meer informatie vindt men hier.

 

  • 15 oktober 2013 –  symposium Genius, Grandeur & Gêne Het Fin de Siècle rond het Justitiepaleis te Brussel en de controversiële figuur van Edmond Picard.


130 jaar na de inauguratie van het Brusselse Justitiepaleis organiseert de Orde van advocaten bij het Hof van Cassatie een symposium rond Joseph Poelaerts (1817-1879) enorme bouwwerk en één van haar meest illustere ‘bewoners’: advocaat, senator en animateur d’art Edmond Picard (1836-1924). Naast lezingen die de verschillende facetten en activiteiten belichten van deze menhir in het juridisch-artistieke landschap van het fin de siècle, wordt een begeleid bezoek aan de kunstwerken binnen het justitiepaleis georganiseerd. Inschrijven kan via deze link, meer informatie kan u vinden via de brochure.

 

  • 14 en 15 november 2013 - Opinion et système judiciaire: Modes et pratiques d'argumentation judiciaire et extrajudiciaire, du Moyen Âge à nos jours.

Het IRHIS (Institut de Recherches Historiques du Septentrion, UMR 8529, CNRS-Lille 3) en het CHJ (Centre d’Histoire Judiciaire, UMR 8025, CNRS-Lille 2) organiseren samen op donderdag 14 en vrijdag 15 november 2013 de studiedagen Opinion et système judiciaire : Modes et pratiques d’argumentation judiciaire et extrajudiciaire, du Moyen Âge à nos jours. Bijdragen over opinievorming en juridische argumentatie om en rond een proces binnen het dagelijks functioneren van de rechtbanken, in relatie tot het maatschappelijk discours, alsook de (professionele) actoren die daarbij een rol spelen vormen de focus van deze studiedag. Deze gelegenheid gaat door in de MESHS (2 rue des Canonniers, Lille).Meer informatie vindt men hier.

 

  • 29 november 2013 - Internationale studiedag 'De Frans-Belgische Grens in het Ancien Régime. Studiedag naar aanleiding van 300 jaar Vrede van Utrecht' (Ieper).

Het Stadsarchief van Ieper besteedt in 2013 bijzondere aandacht aan 300 jaar Vrede van Utrecht, waardoor Ieper naar de Zuidelijke Nederlanden terugkeerde. Op vrijdag 29 november organiseert het samen met het Gentse Instituut voor Rechtsgeschiedenis een internationale studiedag. Het programma en de affiche kan u hier vinden.

 

  • 10 - 14 februari 2014 – Derde samenkomst van de International Graduate School for Legal Historical Research.


De International Graduate School for Legal Historical Research (een samenwerking tussen het Instituto de Investigaciones de Historia del Derecho in Argentië, het Instituto Brasileiro de História do Direitoin in Brazilië en het Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte in Duitsland) organiseert van 10 tot 14 februari 2014 haar derde conventie, ditmaal in het Max Planck Institut für europäische Rechtsgeschichte in Frankfurt am Main. Jonge doctoraatsstudenten kunnen kandideren door middel van een abstract en CV naar Nicole Pasakarnis (pasakarnis @rg.mpg.de) vóór 8 september 2013. Meer info over de organisatie en eventuele terugbetalingen van vliegtickets vindt men hier.

 

4. Varia

  • Op vrijdag 13 september vindt de openbare verdediging van het doctoraat van onze collega Frederik Dhondt plaats.

De verdediging zal doorgaan in de Zaal "Rector Vermeylen" (tweede verdieping) van het Cultuur- en Congrescentrum "Het Pand" (UGent), Onderbergen 1 B-9000 GENT, om 17:00. Voor verdere informatie kan u hier klikken.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 6 September 2013 op verdedigingfrederikdhondt@gmail.com.

 

  • 27 september 2013 - Emeritaat professor dr. Monballyu.

Naar aanleiding van zijn toetreding tot het emeritaat wordt professor dr. Monballyu gevierd aan de KULAK.

De viering zal plaatsvinden in de Aula Stijn Streuvels, E. Sabbelaan 53 te Kortrijk om 17:00.

Graag vóór 14 september 2013 inschrijven via www.pvthemis.be.

 

 
 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck.

 


M.m.v.

Wim Decock
Frederik Dhondt
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.