nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - April 2014

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

 

Beste lezer,

 


Met vriendelijke groeten

Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Stefan HUYGEBAERT, Sebastiaan VANDENBOGAERDE & Maarten VANKEERSBILCK

 

1. Recente Publicaties

  • WAELKENS Laurent, TILLEMAN Bernard (ed.), Geschiedenis van de Leuvense rechtsfaculteit, Brugge, Die Keure, 2014.

Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Nederlandstalige Leuvense rechtsfaculteit, beschrijven de professoren Laurent Waelkens, Fred Stevens en dr. Joris Snaet in dit boek de geschiedenis van de faculteit in een bevlogen, wetenschappelijk degelijk onderbouwde en betrouwbare stijl.

Zo nemen ze u als lezer mee doorgeen de rijke geschiedenis van de Leuvense rechtsfaculteit.

Fotograaf Michiel Hendryckx werpt met zijn foto’s een kunstzinnige blik op het heden, aangevuld met kunst over de faculteit en universiteit uit het verleden.

Kortom: een ontdekkingstocht in woord en beeld doorheen de boeiende geschiedenis van de Leuvense rechtsfaculteit!

 

 

2. Call For Papers

 

 

  • 15-17 mei 2014, Totalitarianism, Law and the idea of Europe, University of Helsinki, Finland


Als eerste grootschalig event binnen het project "Reinventing the Foundations of European Legal Culture 1934-1964", dat de ontstaansgeschiedenis van het idee van een gemeenschappelijke Europese rechtsgeschiedenis onderzoekt, wil deze workshop zich toespitsen op de geschiedenis van totalitair gedachtengoed, nationalisme en rechtstradities. Naast de keynote speakers Wolfgang Ernst (Zürich), Peter Fritzsche (Illinois), Nancy Partner (McGill) en Bo Stråth (Helsinki) zijn bijdragen welkom rond totalitaire ideologie en individuele identiteit, geschiedenis en verhaal, nationalisme en recht, de thematische ontdekking van Europa en de (dis-)continuïteit van Europese (rechts-)traditie. Abstracts zijn welkom op het adres van Heta Björklund.

 

  • Eind november 2014 - Law and Revolution in Ireland: Law and Lawyers before, during, and after the Cromwellian Interregnum, Dublin.


Naar aanleiding van de Irish Legal History Society Winter Discourse op 28 november vindt een congres plaats over de Ierse rechtsgeschiedenis van de zeventiende eeuw. Meer specifiek behandelt het congres de geschiedenis van recht en advocaten in de algemene crisis voor, tijdens en na het Cromwelliaanse interregnum. Dit omhelst zowel de periode voor de rebellie van 1641, de aanpassing van het recht aan de nieuwe politieke realiteit na 1649, als het gebruik ervan tijdens de restauratie na de jaren 1660. Papers zijn samen met relevante informatie welkom tot mei 2014 op het adres van dr. Dr. Coleman A. Dennehy.

 

  • 11-12 december 2014, Les avocats en temps de guerre. Représentations d’une profession face à la crise, Nice.

Sinds het optreden van Demosthenes en Cicero is de advocaat, meer dan louter een lid van een juridische beroepsgroep, ook een burger en politieke actor met een sociale rol. Met die gedachte in het achterhoofd wil het E.R.M.E.S., de organisator van dit internationaal colloquium, zich toespitsen op de figuur van de advocaat in tijden van oorlog, los van welke periode dan ook, in de Frans-Italiaanse context.

Het programma kan u hier raadplegen.

 

  • 11 - 12 december 2014, Belgisch-Nederlands Rechtshistorisch Colloquium, Brussel.

Abstracts van maximaal 400 woorden kunnen, vergezeld van een kort curriculum vitae, vóór 1 juni 2014 ingediend worden bij Dave De ruysscher.

De volledige call for papers met alle concrete informatie kan u hier raadplegen.

 

 

3. Kalender

 
  • 2 – 4 april 2014, Das Tier in der Rechtsgeschichte, Heidelberg


Nog meer dan vandaag speelden dieren tijdens de voorbije eeuwen een belangrijker rol, tussen nut en bedreiging, in het dagelijkse leven van mensen. Dit bracht ook regelgevingen in zowat alle belangrijke rechtsteksten met zich mee, vanaf het vroegmiddeleeuwse stamrecht tot het Pruisische Landrecht (1794). Om die reden organiseert de Forschungsstelle Deutsches Rechtswörterbuch van de Heidelberger Akademie der Wissenschaften een interdisciplinair congres, dat in het bijzonder die verhouding tussen mens en dier zoals weergegeven in het recht als onderwerp heeft. Inhoudelijk gaat dit van het paard in het straatverkeer over het asiel voor alpenkoeien tot de heraldische leeuw. Meer informatie en het programma bekomt men via deze link.

 

  • 10-11 april 2014 - ‘The Ten Commandments in medieval and early modern culture’, Gent

De vakgroep Letterkunde van de Gentse faculteit Letteren en Wijsbegeerte organiseert op 10 en 11 april 2014 te Gent een internationale conferentie over de Tien Geboden in de middeleeuwen en Vroegmoderne Tijd. Keynote speakers van dienst zijn Robert J. Bast (University of Tennessee, Knoxville) en Uta Störmer-Caysa (Johannes Gutenberg-Universität, Mainz). De organisatoren hopen de decaloog te herbekijken in zijn diverse tekstuele en visuele voorkomens, in het bijzonder vanaf de verhoogde aandacht in de twaalfde eeuw. De nadruk wordt daarbij gelegd op de brede culturele context waarbinnen de Tien Geboden functioneerden, alsook de theologische en methodologische aspecten van het onderzoek. Meer informatie staat te lezen op de conferentiewebsite.

 

  • 23 tot 25 april 2014 – Seminar zur Polizeientwicklung im 20. Jahrhundert, Münster


De Deutsche Hochschule der Polizei (DHPol) in Münster organiseert van 23 tot 25 april een seminarie over politieontwikkelingen in de twintigste eeuw. Verschillende aspecten uit de twintigste-eeuwse politiegeschiedenis komen aan bod, met als doelgroepen politiemedewerkers, sociale wetenschappers en historici en studenten binnen en buiten het politieonderzoek. Praktische informatie kan worden ingewonnen via de congresmededeling of bij Uwe Breitner van de Deutsche Hochschule der Polizei, inhoudelijk kan men terecht bij Dr. Wolfgang Schulte.

 

  • 30 - 31 mei 2014: Société d'histoire du droit et des institutions des pays flamands, picards et wallons - Journées internationales d'histoire du droit et des institutions, Utrecht

Ter gelegenheid van de herdenking van de vrede van Utrecht (1713), gaan de Journées internationales d'histoire du droit et des institituions door in Utrecht. Deelnemers zijn welkom op vrijdag 30 en zaterdag 31 mei, vanaf 09.30 in de Senaatszaal van de Universiteit van Utrecht, Academiegebouw, Domplein 29 in Utrecht. Het thema voor deze editie is "La Guerre de l'antiquité au monde contemporain. Droit, institutions, diplomatie, économie et société".

Inschrijven kan bij Emese von Bóné. Het inschrijvingsformulier en verdere informatie kan u hier vinden.

 

  • 24 juni 2014 - Inaugurele rede prof. Giuseppe Falcone, Rijksuniversiteit Groningen

Op 24 juni 2014 zal prof. Giuseppe Falcone zijn inaugurele rede houden ter ere van de aan hem gegunde H.J. Scheltemaleerstoel voor Byzantijns Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorafgaand aan dit heuglijke feit organiseert de sectie Rechtsgeschiedenis in samenwerking met de Universiteit van Palermo (Italië) een symposium over Byzantijns Recht. Dit zal gehouden worden op maandag 23 en dinsdag 24 juni 2014 te Groningen in de Senaatskamer (Academiegebouw), Broerstraat 5.

Het volledige programma kan u hier raadplegen.

 

  • 7-11 september 2014 - Deutscher Rechtshistorikertag, Tübingen

    De eerstvolgende Deutscher Rechtshistorikertag vindt plaats van 7 tot 11 september 2014 in Tübingen. Meer informatie daaromtrent volgt.

 

  • 16 - 20 september 2014 - Congres van de Société Internationale Fernand De Visscher pour l’Histoire des Droits de l’Antiquité: Principe et regula iuris, Napels

 

  • 29 – 30 november 2014 – The Historical Origins of International Criminal Law, New Dehli

Onder de titel The Historical Origins of International Criminal Law organiseert het Forum for International Criminal and Humanitarian Law twee rechtshistorische congressen. Na het congres in Hong Kong van 1 en 2 maart over historische processen en gebeurtenissen uit het internationaal strafrecht tot de periode na de tweede wereldoorlog, volgt in New Dehli op 29 en 30 november een congres over de meer recente geschiedenis. Dit congres gaat op zoek naar het gemeenschappelijke hinterland van het internationaal strafrecht en wordt mede georganiseerd door het Centre for International Law Research and Policy, het European University Institute (Department of Law), Peking University en Waseda University Law School.

 

  • 11-12 december 2014, Les avocats en temps de guerre. Représentations d’une profession face à la crise, Nice.

Sinds het optreden van Demosthenes en Cicero is de advocaat, meer dan louter een lid van een juridische beroepsgroep, ook een burger en politieke actor met een sociale rol. Met die gedachte in het achterhoofd wil het E.R.M.E.S., de organisator van dit internationaal colloquium, zich toespitsen op de figuur van de advocaat in tijden van oorlog, los van welke periode dan ook, in de Frans-Italiaanse context.

Het programma kan u hier raadplegen.

 

  • 11 - 12 december 2014, Belgisch-Nederlands Rechtshistorisch Colloquium, Brussel.

 

 

 

 

 

 

4. Varia

 
 
 
 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck.

 


M.m.v.

Frederik Dhondt
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.