Biografie

Bruno Debaenst (°1977) is historicus (1999), jurist (2003) en criminoloog (2006).Hij was twaalf jaar verbonden aan het Gentse Instituut voor Rechtgeschiedenis, achtereenvolgend als assistent (2005-2011), doctor-assistent (2011-2012), postdoctoraal onderzoeker bij het FWO (2012-2015), gastdocent (2015-2016) en vrijwillig wetenschappelijk medewerker (2016-2017). Met ingang van 1 januari 2018 werkt hij als senior lecturer en associate professor in legal history aan Uppsala University in Zweden.

Tijdens zijn passage in het Instituut voor Rechtsgeschiedenis deed hij een uitgebreide onderzoeks- en onderwijservaring op. Zo doceerde hij als verantwoordelijk lesgever de volgende opleidingsonderdelen aan de Universiteit Gent: in de academiejaren 2011-12 en 2012-13 "Beginselen van het recht" aan de eerste bachelor economie en in het academiejaar 2015-2016 de opleidingsonderdelen "Geschiedenis van het publiekrecht en van de politiek" aan de eerste bachelor rechten, "Grondslagen van het (straf)recht" aan de eerste bachelor criminologische wetenschappen en diverse vakken "Inleiding tot het recht" aan een aantal richtingen zoals de tweede bachelor geschiedenis, de eerste bachelor vertalers-tolken en de bachelors landmeters.

Daarnaast deed hij ook internationale leservaring op. In het voorjaar van 2011 doceerde hij als gä stlä rare het vak "Comparative Legal History and Contemporary Jurisprudence" in Uppsala (Zweden) en in 2012 was hij gastdocent in Valencia en Madrid (Spanje) in het kader van de Erasmusuitwisseling.

Al deze lessen werden steevast bijzonder geapprecieerd door de studenten, zoals blijkt uit zijn uitstekende studentenevaluaties, waarbij hij als een dynamische, enthousiaste en toegankelijke lesgever omschreven wordt.

Daarnaast was Debaenst ook op wetenschappelijk vlak erg actief. In 2010 behaalde hij de graad van doctor in de rechten op een proefschrift met als onderwerp "Een proces van bloed, zweet en tranen! Juridisering van arbeidsongevallen in de negentiende eeuw in België ". Hij ontving toen ook het getuigschrift van de doctoral school "Arts, Law and Humanities". Hij publiceerde zeven boeken als auteur of (co)editor en meer dan 30 hoogstaande wetenschappelijke bijdragen in nationale en internationale gepeerreviewde tijdschriften en boeken. Hij hield daarnaast ook meer dan vijftig wetenschappelijke lezingen, in het Nederlands, Engels, Frans en Duits, aan tal van binnen- en buitenlandse wetenschappelijke instellingen en op symposia. Hij organiseerde zelf ook een aantal (inter)nationale conferenties, over de geschiedenis van de arbeidsovereenkomst (Gent, 2012), over het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht in een moderne samenleving (Brussel, 2013, samen met Bram Delbecke), het European Forum of Young Legal Historians (Gent/Lille, 2013, samen met Sebastiaan Vandenbogaerde en de collega’s van Lille) en over de Belle Epoque van het Belgisch recht (Gent, 2014).

Hij verbleef ook gedurende langere periodes aan prestigieuze wetenschappelijke instellingen, zoals het Max Planck Institut fü r europä ische Rechtsgeschichte te Frankfurt am Main (februari-mei 2009 en juni 2011), het Centre d’histoire judiciaire te Lille (januari-februari 2011) en de Juridiska Fakulteten van Uppsala University (maart-mei 2011). De nadruk van zijn wetenschappelijk onderzoek lag op de geschiedenis van het sociaal recht, waarvan hij tal van aspecten bestudeerd heeft, zoals de juridisering van arbeidsongevallen in de negentiende eeuw in België (doctoraatsonderzoek), de internationale organisatie inzake arbeidsongevallen en sociale verzekeringen (postdoctoraal onderzoek ; eerste gerankt bij het FWO) en een aantal kleinere rechsthistorische deelonderzoeken, zoals de geschiedenis van de strafrechtelijke repressie van stakers, de arbeidsovereenkomst, de werkrechtersraden, de sociaalrechtelijke tijdschriften, het ontstaan van het sociaal recht als wetenschappelijke discipline, de arbeidsinspectie- en regulering, de triangulaire arbeidsverhoudingen, enz. Daarnaast voerde hij ook rechtshistorisch onderzoek naar andere topics, zoals het Arrest Marckx, de Pro Deo, de vrederechters, het Belgisch rechtsrealisme, de politieke misdrijven, regulated self-regulation, extraditie, enz.

Biography

Further information: https://katalog.uu.se/profile/?id=N11-547

 

Contact: bruno.debaenst@jur.uu.se – bruno.debaenst@gmail.com

 

Academic Bibliography