nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - Juli '11

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

 

Beste lezer,

 

De Belgische Francqui-Stichting kent elk jaar drie Internationale Francqui Leerstoelen toe, die een onderzoeker met een wereldreputatie moeten toelaten zes maanden in België actief te zijn. Met enige trots kunnen we melden dat de de leerstoel voor de humane wetenschappen dit jaar is toegekend aan een rechtshistoricus: Heikki Pihlajamäki uit Helsinki (voor wie het Fins niet machtig is: spreek de naam uit als Pichlajaamekki) op voordracht van de Gentse en Brusselse rechtenfaculteiten. In 2012-2013 zal Heikki Pihlajamäki in België zijn en een inaugurele les geven, een symposium organiseren en ook enkele masterclasses voor doctorandi, waarop uiteraard ook de collega’s uit de buurlanden welkom zijn.
Met evenveel trots kunnen we ook meedelen dat Laurens Winkel in 2011-2012 titularis zal zijn van de Leerstoel Marcel Storme. Deze leerstoel wordt jaarlijks toegekend door de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Gent en de Stichting Willy Delva aan ‘een vooraanstaand jurist met internationale uitstraling’. In het kader van deze leerstoel zal Laurens Winkel in oktober 2012 een inaugerele les en enkele andere colleges geven.
Over beide leerstoelen volgt later nog meer praktische informatie.

Dirk Heirbaut, Bruno Debaenst, Bram Van Dael en Sebastiaan Vandenbogaerde

1. Recente Publicaties

   
  • SORGDRAGER, I. & VAN DER MEULEN, D. (eds.), 'Ik heb u den Havelaar niet verkocht'. Multatuli contra Van Lennep., Uitgeverij Bas Lubberhuizen, Amsterdam, 2010, 208 p.

Nadat Edouard Douwes Dekker, de gewezen assistent-resident van Lebak, in het najaar van 1859 zijn Max Havelaar had geschreven, kwam het manuscript in handen van de invloedrijke schrijver Jacob van Lennep. Die zorgde ervoor dat het bij een 'fatsoenlijke' uitgever verscheen. Daarvoor moest van Lennep wel het 'kopijregt' op de Havelaar verkrijgen. De argeloze Dekker stuurde hem zo'n verklaring.

In 1860 verscheen Max Havelaar, of de koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij, door Multatuli. Na de verschijning en het succes van het boek betwistte de schrijver van Lennep het recht op het manuscript. Hij spande een rechtszaak tegen hem aan, die hij ook in hoger beroep verloor.

Had Multatuli de zaak niet kunnen winnen als zijn advocaat het anders had aangepakt? Hoe zat het die dagen eigenlijk met de rechten van schrijvers? Hoe zou het proces volgens het huidige recht zijn verlopen? Op deze en andere vragen wordt in dit boek antwoord gegeven. In bijlage zijn alle processtukken bijeengebracht, wat het voor de rechtshistoricus een must maakt om het boek door te nemen.

 

 

  • COPPEIN, B., STEVENS, F. & WAELKENS, L. (eds.) Modernisme, tradition et acculturation juridique. Actes des Journées internationales de la Société d’Histoire du Droit tenues à Louvain, 28 mai - 1 juin 2008 (Iuris Scripta Historica, XXVII). Brussel, Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, 2011, 348 p.

De handelingen van het congres van de Société d’Histoire du Droit te Leuven in 2008 bevatten een uitgewerkte versie van de meerderheid van de toen gehouden lezingen. De 24 bijdragen zijn chronologisch gegroepeerd in vier delen. Het eerste deel bestudeert het Romeins recht, de Renaissance van de 12de eeuw en de verspreiding van de romanocanonieke doctrine. In het tweede deel wordt ingegaan op de relatie tussen het geleerde recht en het gewoonterecht in de 16de eeuw. Het derde deel behandelt de verspreiding van het revolutionaire en Napoleontische Frans recht aan het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw. In het vierde deel wordt tot slot de receptie en de acculturatie van het Europese juridische model in de wereld geanalyseerd.  

Eigen aan het onderwerp is het geografische bereik van het boek uiterst breed : doorheen de verschillende bijdragen komen ondermeer evoluties in de Nederlanden, Frankrijk, Italië, Spanje, Brazilië, Algerije en Curaçao aan bod. Het boek is opgedragen aan wijlen prof. dr. Guido Van Dievoet.

 

 

2. Call For Papers

  • Van 19 tot 24 september 2011 gaat te Luik de 65ste editie van SIHDA door. Het thema is "L'obligation dans les droits de l'Antiquité de la source à l'exécution". Deelname kost naargelang het tijdstip van inschrijving €200 tot €300. U schrijft best elektronisch in op de website www.sihda.org. Zij die een paper willen presenteren sturen best hun titel met een samenvatting van 15 regels voor 31 juli a.s. De laatste dag van de bijeenkomst is er een optionele excursie waarbij eenieder zijn hartje kan ophalen. Zij die geïnteresseerd zijn kunnen de poster (in pdf) bekijken en in de folder (Franstalig of Engelstalig in pdf) alle benodigde informatie terugvinden.
 

 

   

3. Kalender

  • In samenwerking met de Rotterdamse Erasmus School of Law organiseert het Rechtshistorisch Instituut op 27 en 28 oktober 2011 een internationaal colloquium over de vrederechter. Op donderdag 27 oktober worden in Gent referaten gehouden in het Nederlands en het Frans over de geschiedenis van het vredegerecht in België. Op vrijdag 28 oktober wordt in Rotterdam rechtsvergelijkende aandacht besteed aan de plaats en de rol van de vrederechter in Europa, zie http://www.esl.eur.nl/justiceofthepeace.

    The Legal History Institute organises, in collaboration with the Erasmus University School of Law, a two days conference on the Justice of the Peace. On Thursday, October 27th, in Ghent, lectures in French and Dutch deal with the history of the justices of the peace in Belgium. On Friday, October 28th, several justices of the peace from all over Europe present papers in English, in Rotterdam.

 

 
 
   

4. Varia

 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Bram Van Dael,
Sebastiaan Vandebogaerde.


M.m.v.
Chris Coppens
Frederik Dhondt
Margreet Duynstee
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Bram Van Dael
Sebastiaan Vandenbogaerde
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Margreet Duynstee
Chris Coppens

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.