banner

nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - juni '09

www.rechtsgeschiedenis.be

Woord Vooraf

 

Beste lezer,

Voor de maand april wordt het voorwoord verzorgd door Prof.em. J.E. Spruit:

" -Corpus iuris civilis: herdruk Institutiones

Een team van rechtshistorici werkt sedert twintig jaar aan een vertaling van het Corpus Iuris Civilis. Het ziet er naar uit dat vanaf 2011 het resultaat raadpleegbaar is in een uitgave die dan twaalf delen zal omvatten.
In 1993 verscheen als eerste deel de Institutiones. Aangezien dit deel met grote regelmaat als cadeau werd gegeven aan studenten die hun propedeuse (het latere bachelorexamen) behaalden, is dit werk in 1972 en 2003 herdrukt. In december 2008 is een tweede herziene druk verschenen. Afgezien van een aantal retouches van ondergeschikte aard is de vertaling ongewijzigd gebleven. Aan de Inleiding is de na 1993 verschenen literatuur toegevoegd. De bronvermeldingen in de voetnoten hebben een fundamentele uitbreiding ondergaan. De uitgave is verschenen onder de aegis van Koninklijke Akademie van Wetenschappen en is te bestellen zowel bij de KNAW (bij de heer J. van Herwijnen) als bij Uitgeverij Aksant, Postbus 2169, 1000 CD  Amsterdam, tel. 020-8500150.

Wat de andere delen aangaat, de Digesten verschenen tussen 1995 en 2002 in opeenvolgende delen. Behalve een aantal losse delen zijn er nog enkele volledige series van deze uitgave beschikbaar. Deze delen verschenen indertijd bij de SDU en de Walburg Pers, maar ook hiervoor zijn de KNAW en Uitgeverij Aksant de leveranciers tot wie men zich dient te richten.
De Codex Justinianus en de Novellae worden uitgegeven door de KNAW. Degenen die voorheen hebben ingetekend op de eerste zes delen, ontvangen de delen VII t/m XII niet automatisch. Voor deze vervolgreeks dient men zich derhalve opnieuw in te schrijven, hetzij bij de boekhandel hetzij rechtstreeks bij de KNAW danwel bij Uitgeverij Aksant. Het laatste deel van de Codex, het negende in de reeks, zal in het najaar van 2009 verschijnen.

- J.E. Spruit"

Met vriendelijke groet,

D. HEIRBAUT, B. DEBAENST & B. VAN DAEL.

 

1. Recente Publicaties

  • X., In 21 stappen vrij onverveerd. Constitutionele topstukken uit het Nationaal Archief, Hilversum, Uitgeverij Verloren, 64p.
In april 1609 werd het Twaalfjarig Bestand gesloten tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Spaanse koning Filips II. Dezewapenstilstand in de Tachtigjarige Oorlog betekende feitelijk erkenning van Nederland als zelfstandige natie. Een moment van geweldige betekenis, vergelijkbaar met de Amerikaanse Declaration of Independance uit 1776. De inwoners van de Lage Landen bij de zee hebben echter meer belangrijke stappen gezet op weg naar zelfstandigheid. De ‘fundamentele wetten’ die daarvan getuigen, worden zorgvuldig bewaard in het Nationaal Archief. In deze fraaie uitgave worden 21 van onze ‘Charters of Freedom’ beschreven en afgebeeld. Het oudste document, het Groot Privilege uit 1477, gaat over eenheid in de overheidsorganisatie in de toenmalige Nederlanden. In de algemene herziening van de grondwet van 1983, het jongste stuk, is als een van de nieuwe artikelen het verbod op discriminatie opgenomen. De 21 topstukken verbeelden samen de wording van Nederland als staat, als natie. Het boek is samengesteld door Martin Berendse en Paul Brood. Het boek is aan 10 euro te koop in de boekhandel, bij het Nationaal Archief, of u kan het boek online bestellen bij uitgeverij Verloren.
  • NICHOLAS, David, The Northern Lands. Germanic Europe, c. 1270 - c. 1500, Chichester, Wiley-Blackwell, 410p.

In dit boek verkent prof.em. David Nicholas de regio aan de Noordzee en de Baltische Zee, een gebied dat in de late Middeleeuwen op cultureel en economisch vlak meer geïntegreerd bleef dan tot nog toe gedacht werd. In het eerste deel van het boek wordt de lezer de context geschetst in Engeland, de Nederlanden, Scandinavië en het Heilig Roomse Rijk in de late Middeleeuwen. Vooral het tweede deel zal de rechtshistorici interesseren; hier worden de gelijkenissen en verschillen blootgelegd tussen de instellingen en wetten van al deze regio's. Verder in het boek wordt dieper ingegaan op thema's zoals landelijke elite's, familierecht en structuren doorheen de sociale ladder, de stedelijke organisatie en de ontwikkeling van een handels- en financieel netwerk.

2. Call For Papers

3. Kalender

  • In 2007 opende Bruno Debaenst de reeks Rechtshistorische Causeriën met een overzicht van de archiefdoelstellingen van zijn onderzoek naar arbeidsongevallen in de negentiende eeuw. Hij werd ondertussen gevolgd door een vijftiental jonge en minder jonge, binnen- en buitenlandse onderzoekers die uiteenlopende aspecten van het brede onderzoeksdomein van de rechtsgeschiedenis kwamen toelichten en bediscussiëren op dit informele forum van het Gentse instituut rechtsgeschiedenis. Intussen zijn we een kleine twee jaar verder en is het een goed idee om de onderzoeksvoortgang van Bruno Debaenst te peilen en hem hernieuwd het vuur aan de schenen te leggen. Indien u wenst deel te nemen aan deze wetenschappelijke 'grillade' bent u van harte welkom op maandag 15 juni 2009 om 18u in de rechtsgeschiedkundige vleugel van de faculteit rechten van de UGent. Opgelet, dit spektakel is niet geschikt voor gevoelige kijkers!
  • In Tilburg worden in de maand juni twee rechtshistorische doctoraten verdedigd! Op vrijdag 19 juni staat Raymond Kubben voor de aula met het proefschrift "Regeneration and Hegemony. Franco-Batavian Relations in the Revolutionary Era (1795-1803)". Op vrijdag 26 juni verdedigt Tessa Leesen haar proefschrift: "Gaius meets Cicero. Law and Rhetoric in the School Controversies". Beide gelegenheden vangen aan om 14.15 in de aula van de Universiteit van Tilburg met lekenpraatjes om 14.00.
  • Aan de universiteit van Lund (Zweden) wordt van 19 tot 21 augustus de workshop "How to Teach Comparative European Legal History" georganiseerd. Woensdag 19 augustus start de workshop. Op donderdag 20 augustus wordt een groot slotdebat georganiseerd, dat hopelijk verder gaat tijdens het diner 's avonds. Vrijdag 21 augustus is dan voorbehouden voor het vertrek van de deelnemers. De organisatoren vragen om bevestiging van deelname voor vrijdag 12 juli om de nodige accomodatie te voorzien. Dit kan door een mailtje te sturen naar Kjell Å. Modéer of Per Nilsén.
  • Nu het einde van het tweede (zomer-) semester nadert, vragen sommigen onder u zich waatschijnlijk af waarom ze nog niets gehoord hebben over de volgende SIHDA-meeting in Exeter, zo rond de maand september. De redactie heeft zonet vernomen dat deze, door de aanhoudende financiële en economische crisis die in Engeland zowel de private sector als de universiteiten treft, niet zal doorgaan. Ondanks alle moeite die hij heeft gedaan, is David Pugsley er niet in geslaagd de SIHDA-meeting in Exeter te laten doorgaan. Op dit moment wordt wel nog naar een alternatief gezocht door enkele collega's, maar dit is geen sinecure. Wij houden de lezers hierover op de hoogte, hopelijk al in de volgende nieuwsbrief! Wel laat de organisatie weten dat het onderwerp niet verandert: "Procedure Law". U kan uw bijdragen dus alvast beginnen voorbereiden!

4. Varia

  • Op 8 april 2009 werd de graad van doctor in de rechtsgeleerdheid aan de UvA aan Robert Feenstra feestelijk bevestigd. Deze graad is op 8 april 1949 verleend. De bevestiging vond op gezag van de rector magnificus prof.dr. D.C. van den Boom, plaats in de Agnietenkapel der Universiteit, Oudezijds Voorburgwasl 231, om 15.00 uur. Feenstra promoveerde op 8 april 1949 als 28-jarige medewerker van de Nederlandsche Bank met lof aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift "De prijsbetalingsregel van Instituten 2.1.4.1". Nog in hetzelfde jaar volgde zijn benoeming aan de universiteit van Utrecht tot hoogleraar Nederlandse rechtsgeschiedenis en inleiding tot de rechtswetenschap. Slechts drie jaar vervulde hij het hoogleraarsambt in Utrecht. In juni 1952 kwam hij naar Leiden om benoemd te worden tot hoogleraar Romeins recht en zijn geschiedenis aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. In 1985 ging hij met emeritaat. Nog steeds is prof. Feenstra aan de rechtenfaculteit verbonden, zij het niet meer door een dienstverband, maar als alumnus.

  • The Edinburgh Law School is pleased to announce that it proposes to elect an Allan Menzies Scholar to study for the degree of PhD starting in september 2009. This is a scholarship for three years covering fees (at home/EU level) with a stipend for maintenance comparable to those offered by the AHRC and the ESRC.
    The holder of the scholarship will be expected to research and write a thesis on a topic reflecting the history and growth of Scots property law in the late eighteenth and nineteenth centuries. The School is particularly interested in theses that reflect the relationship of property law to intellectual, economic, and social changes arising out of Enlightenment and industrialisation.
    Candidates should have a degree in law (not necessarily from Scotland) or in another relevant discipline.
    The deadline for applications for the Allan Menzies Scholarship is 30 June 2009. Applicants must satisfy the School's usual criteria for admission and must apply for admission as a PhD student in the normal way. In parallel to that application, applicants should send a separate email to pg.law@ed.ac.uk to indicate that they wish to be considered for this award.
    Prospective applicants are encouraged to contact Professor John W. Cairns (Chair of Legal History) or Professor Kenneth Reid (Chair of Property Law).

 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Bram Van Dael.
M.m.v.
Chris Coppens
Frederik Dhondt
Margreet Duynstee
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Alain Wijffels

 

 

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden of wilt U dat een collega of vriend aan deze lijst toegevoegd wordt, mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Bram Van Dael
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Margreet Duynstee
Chris Coppens

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar Dirk Heirbaut. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.