banner

nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - maart '10

www.rechtsgeschiedenis.be

Woord Vooraf

 

Geachte lezer,

elk jaar kent de Universiteit Gent vijf Sartonmedailles toe aan geleerden die zich verdienstelijk gemaakt hebben in de geschiedenis van de wetenschap. Elk van de elf faculteiten van de Universiteit Gent kan hiervoor kandidaten voordragen, maar dankzij de uitstekende kwaliteit van de voorgedragen personen heeft het Sartoncomité de laatste tien jaar bijna steeds een rechtshistoricus geselecteerd. In de voorgaande jaren ontvingen o.a. R.C. Van Caenegem, A. Wijffels, Ph. Godding, J.-L. Thireau, R. Feenstra, A. Lefebvre-Teillard, D. Tamm, P. Letta-Vanamo en F. Stevens deze onderscheiding. Dit jaar eerde de Universiteit Gent Serge Dauchy door hem de Sartonmedaille toe te kennen. Het is onmogelijk hier de verdiensten van de Rijselse collega even bloemrijk op te sommen als Georges Martyn dat deed in zijn laudatio. De lezer van de nieuwsbrief verwijzen wij daarom naar de tekst van deze laudatio en vooral de magistrale lezing daarna van Serge Dauchy die zal verschijnen in het tijdschrift Sartonia. Hier beperken wij ons tot verwijzingen naar zijn onderzoek over de Vlaamse appels bij het Parlement van Parijs, de geschiedenis van de procedure, de koloniale rechtsgeschiedenis, het Parlement de Flandre en de scheidsrechtspraak, waarover u meer kan vinden op de website van zijn Rijselse centrum: http://chj-cnrs.univ-lille2.fr/
Wie na het lezen van het indrukwekkende cv van Dauchy denkt dat daarmee een einde gekomen is aan de redenen om deze collega te eren, raden we aan eens te kijken naar het aantal personeelsleden dat hij in zijn Centre d’histoire judiciaire heeft weten bijeen te brengen. Wij telden: 23 membres, 8 doctorants en 6 auxiliaires. Het goede nieuws voor ons allen is dat deze schitterende Rijselse onderzoeksgroep beslist heeft de banden met de Nederlanden nauwer aan te halen. Onze vaderlandse rechtsgeschiedenis kan daar alleen maar wel bij varen. Vergeet dus in uw uitnodigingen de Rijselse collega’s niet.

Met vriendelijke groeten,

D. Heirbaut, B. Debaenst, B. Van Dael.

1. Recente Publicaties

  • HALLEBEEK, J., & DONDORP, H. (eds.)., The Right To Specific Performance. The Historical Development, Antwerpen, Intersentia, 189p.

By presenting historical materials, this volume elucidates the quandary of the law of obligations when it has to answer the question what a creditor eventually will acquire: damages or specific performance? In this respect it appears two principles continually compete for priority: ‘all obligations should be fulfilled in specie’ and ‘no-one should be compelled to act’. What settles the dilemma? Is it fidelity to the given word or human freedom? Seven contributions discuss features of this problem for various periods of time and jurisdictions: Roman law, Medieval learned law, early-modern Spanish doctrine, Roman-Dutch law, 19th century German law, developments in the Netherlands during the 19th and 20th centuries and contemporary Dutch law.

This book is a sequel to volume 71 of the same series (Specific Performance in Contract Law: National and Other Perspectives). It resulted from the co-operation between legal historians, participating in the programme ‘Contract law and law of obligations in general’ of the research school Ius Commune. 

 

2. Call For Papers

 

  • Van 3 tot 6 juni 2010 gaan aan de universiteit te Jaen (Spanje) de Journées Internationales van de Société d'Histoire du Droit door. Thema dit jaar is "Le droit et les moeurs". Rechtshistorici die een lezing (maximaal 30 minuten) willen geven, moeten deze inpassen in één van de vier secties van het thema: "Les normes juridiques et les mœurs: l'ambigüité du mot «mœurs», la multiplicité de ses emplois (morale, coutume, droit)", " Le droit privé et les mœurs", "Le droit public et les mœurs" of " Le droit criminel et les mœurs". Uw inschrijving moet voor 1 april toekomen bij:
     

    Miguel Ángel Chamocho Cantudo
    Historia del Derecho, Universidad de Jaén
    23071 JAÉN
    ESPAÑA

    U kan dit ook via email doen. Nog meer informatie leest u op de site van de Universiteit van Jaen.

  • Op 16 en 17 september 2010 gaat in Leiden de derde GERN (post) Colonial Policing Workshop door, dit keer over "Policing, Surveillance & Political Transformations in the (former) Dutch and Belgium Empires". Meer info leest u hier. Om een lezing te geven, contacteert u best Marieke Bloembergen of Margo De Koster. De deadline voor een samenvatting van een voorstel is 1 mei 2010, voor de papers is dat 15 juli.

3. Kalender

 

  • Maandag 15 maart om 17u is er weer een Gentse rechtshistorische causerie. Onderwerp is dit keer het duel. Inmiddels is meer dan een eeuw verstreken sinds de publicatie van een juridische bijdrage van de hand van een Belgisch auteur, exclusief gewijd aan het duel. Wel bestaan er enkele bijdragen die zich beperken tot het strikt geschiedkundige en sociologische aspect van duelleren. Veel verder dan het aanraken van metajuridische aspecten van het duel gaan deze bijdragen niet. Bovendien werd in België nog geen wetenschappelijk onderzoek gevoerd nopens de (aanvankelijk) ongeschreven erecode die het duel reguleerde. Joost Van Damme vult deze lacune op. Naar aanleiding van de openingsconferentie van de Gentse balie, verdiepte deze jonge advocaat zich in de rechtshistorische bronnen. Het resultaat is het boekje "Code du Duel". Het biedt de lezer een synthese van het juridische kader van het (geformaliseerde) duel. Het opzet van het werk is een analyse van het duel als rechtsfiguur van de 18de tot 20ste eeuw, met een grondige juridische focus op het duel en de daarmee gepaard gaande 'erecode' in de 19e eeuw. Joost Van Damme brengt relaas over zijn onderzoek in de vergaderzaal van de Vakgroep Grondslagen en Geschiedenis van het Recht, Universiteitstraat 4 (lokaal 06.02.120.049). Iedereen welkom!
  • Op zaterdag 24 april 2010 gaat in Gent de Dag van de Nieuwste Geschiedenis door. De voormiddagsessie daarvan staat geheel in het teken van de rechtsgeschiedenis, onder de titel "Het fin de siècle als proeftuin voor een nieuw recht". De sessie wordt georganiseerd door Margo De Koster (UCL) en Bart Coppein (KUL) in het kader van de Interuniversitaire Attractiepool "Recht en Maatschappij (1795-2005)".
  • De Universiteit van Valencia verwelkomt op 5 en 6 juli 2010 het inaugurele congres van de European Society for Comparative Legal History (ESCLH), met als topic "'Law and Historical Development from a Comparative Perspective". Zij die een bijdrage willen brengen contacteren dr. Seán Patrick Donlan voor meer informatie; voorstellen zijn kort (zo'n 250 woorden) en worden ten laatste op 15 maart 2010 doorgemaild. Verder zijn de lezingen in het Engels en kunnen ze over eender welk thema uit de vergelijkende rechtsgeschiedenis gaan.

4. Varia

  • Tot slot werd de redactie nog gemeld dat een deel van de boekencollectie van Prof.em. Ph. Godding op 12 en 13 maart 2010 in Brussel wordt geveild. Het veilinghuis is Romantic Agony (rue de l’Aqueduc 38-40, 1060 Brussel). De veilingcatalogus is online consulteerbaar.

 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Bram Van Dael.
M.m.v.
Chris Coppens
Frederik Dhondt
Margreet Duynstee
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Alain Wijffels

 

 

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Bram Van Dael
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Margreet Duynstee
Chris Coppens

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.