banner

nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - mei '10

www.rechtsgeschiedenis.be

Woord Vooraf

 

Geachte lezer,

Bovenaan deze nieuwsbrief staat een banner met de foto van een jonge Vlaamse rechtshistoricus die weldra zal promoveren te Kortrijk. Daarnaast zouden wij ook uw aandacht willen vragen voor een andere promovenda. Op 27 mei verdedigt Margreet Duynstee haar proefschrift over het rechtenonderwijs te Orléans in de late middeleeuwen. Het belang van de universiteit van Orléans voor de Nederlanden in deze periode is genoeg bekend en een proefschrift hierover is meer dan welkom. Haar proefschrift toont ook aan dat de prestigieuze Leidse rechtshistorische traditie die met E.M. Meijers, R. Feenstra en zijn discipelen de rechtsschool van Orléans op de Europese kaart heeft gebracht, nog steeds levendig is. Onze blijdschap betreft toch vooral de auteur ervan. Margreet Duynstee is een zeer gewaardeerde medewerkster aan onze Courant en een zeer bescheiden persoon. Zo bescheiden zelfs dat we dit voorwoord voor haar geheim moesten houden, anders had ze het meteen getorpedeerd. Het is overigens maar dankzij Alain Wijffels (al langer omnipresens, nu blijkbaar ook omnisciens, maar gelukkig niet omnipotens) dat we alle gegevens over de verdediging in handen kregen. We kijken uit naar die mooie dag voor Margreet en willen hier meteen een stille, nijvere werker eren. Zo is het mee dankzij haar dat het Tijdschrift voor Rechtsgeschiedenis het internationaal hoog aangeschreven vlaggenschip van de Nederlands-Belgische rechtsgeschiedenis is. Margreet Duynstee behoort tot de top van onze rechtsgeschiedenis. Het enige dat nog ontbrak was haar promotie, maar dat komt dus in orde. Allen naar Leiden op 27 mei!

Met vriendelijke groeten,

D. Heirbaut, B. Debaenst, B. Van Dael.

1. Recente Publicaties

2. Call For Papers

  • Van woensdag 13 juli tot zaterdag 16 juli 2011 gaat aan de Universiteit van Cambridge de XXth British Legal History Conference door, over het thema Law and Legal Process: "The conference addresses the intersection between law and legal process, the ways in which the processes of courts and other tribunals, the practices of judges and lawyers, and the needs of litigants, influence each other and shape the development of the law; and the influences in turn of legal doctrine upon the practices of those coming into contact with the law." Voorstellen (maximaal 500 woorden) mogen bij voorkeur via email aan de organisatie doorgegeven worden. Begin 2011 zal een voorlopig programma vrijgegeven worden, samen met meer informatie over registratie en accomodatie voor de Conference.

  • Het tijdschrift Roman Legal Tradition is een peer-reviewed tijdschrift voor de civiele traditie in Oudheid, Middeleeuwen of Nieuwe Tijden, en op zoek naar bijdragen voor het volgende nummer. Het wordt uitgegeven door de Ames Foundation and the University of Glasgow School of Law. Het tijdschrift houdt trouwens vast aan "Open Access", wat wil zeggen dat het kostenloos verkrijgbaar is en vrij mag gereproduceerd en verdeeld worden voor niet-commerciële doelen.

3. Kalender

  • Op maandag 10 mei gaat Bram Delbecke (KULAK) over tot de openbare verdediging van zijn doctoraal proefschrift en stellingen ingediend met het oog op het verkrijgen van de graad van doctor in de rechten. De titel van het proefschrift: "De lange schaduw van de grondwetgever. Perswetgeving en persmisdrijven in België (1831-1914)". Promotor is prof. dr. Jos Monballyu; de examencommissie bestaat verder uit prof. dr. Georges Martyn, prof. dr. Leo Neels, prof. dr. Fred Stevens en prof. dr. Jan Velaers. De verdediging gaat door om 17u in de Aula Stijn Streuvels van de KULAK. U bent nadien van harte uitgenodigd op de receptie, maar Bram Delbecke vraagt wel om een seintje te geven voor 5 mei 2010 via email of telefoon (0486 263 738).
  • De laatste lezing van dit academisch jaar van het Forum Romanum gaat door op maandag 10 mei. Ze wordt gegeven door prof. dr. Thomas Finkenauer, die de leerstoel voor Burgerlijk recht, Romeins recht en Europees privaatrecht bekleedt aan de Eberhard-Karls-Universität in Tübingen. Titel van zijn lezing luidt: "Das Sklavenrecht in der Gesetzgebung des Mark Aurel", waarbij de diverse vormen van vrijlating van slaven onder deze door de Stoische filosofie gevormde keizer ter sprake komen. De lezing gaat door in de vertrouwde Faculteitskamer, zaal A 101, Oudemanhuis-poortcomplex, Oudezijds Achterburgwal om 18u15. Na afloop wordt er weer met de spreker gedineerd in de Academische Club. U kan aanmelden via email of telefonisch (0206622467).
  • Het Rijksarchief te Saint-Hubert organiseert, in samenwerking met la Société d’histoire du droit et des institutions des pays flamands, picards et wallons, een colloquium over "Pardon, Pénitence et Réconciliation". Dit gaat door op 14 en 15 mei 2010 in het Rijksarchief te Saint-Hubert. Om deel te nemen, stort u 15 euro voor één dag, of 30 euro voor twee dagen (voor documentatie, koffies en middagmaal) op het rekeningnummer IBAN BE54-2100-1424-4197 (BIC GEBABEBB) van de Société d’histoire du droit et des institutions des pays flamands, picards et wallons. Op de overschrijving geeft u ook best uw naam en voornaam aan, vermeldt u "colloque Saint-Hubert mai 2010" en preciseert u of u de 14e, de 15e of beide dagen komt.
  • In het Maison Française d’Oxford gaat op maandag 24 mei een studiedag door over "Writing legal history: breaking out of national frameworks (France & United Kingdom)" onder leiding van Frédéric Audren (CNRS-MFO). Dit gebeurt met de steun van het Institute of European and Comparative Law, Service Culturel de l’Ambassade de France à Londres, Centre de Théorie et Analyse de Droit (CNRS-UMR 7074), Centre Lyonnais d’Histoire du Droit et de la Pensée Politique, en het Centre Toulousain d’Histoire du Droit et des Idées Politiques. Iedereen is welkom. Voor meer informatie kan u Frédéric Audren contacteren via mail, of het Maison Française via mail of telefonisch op 01865 274 220.
  • De inventaris van René Laurent, "Les échevins de Bruxelles (1154-1500). Leurs sceaux (1239-1500)", wordt voorgesteld op woensdag 26 mei om 10u30 in het Algemeen Rijksarchief, Ruisbroekstraat 8, 1000 Brussel.
  • Zoals u in het voorwoord al kon lezen, promoveert mw. mr. M.C.I.M. Duynstee op haar proefschrift "L’enseignement du droit civil à l’Université d’Orléans du début de la guerre de Cent ans (1337) jusqu’au siège de la ville (1428)", onder het promotorschap van prof. dr. W.D.H. Asser. Dit gaat door op donderdag 27 mei om 16u15 in het Academiegebouw Rapenburg 73, te Leiden.
  • De Suider-Afrikaanse Vereniging van Regshistorici organiseert van 17 tot 20 januari 2011 een congres onder de titel "Fraud and corruption in the private and public sphere." Om hier een lezing te houden, stuurt u een abstract naar P. Finney (deadline: 30 september 2010). We kunnen u nu ook al melden dat de bijdragen tot dit congres gepubliceerd zullen worden in Fundamina: A Journal of Legal History volume 17(1) van 2011.

4. Varia

  • De redactie vernam met spijt dat op 17 april jl. oud-notaris Jaap Schiltkamp (geb. 1920) overleden is. Hij promoveerde in 1964 bij D. Smidt op de Westindische notariaatsgeschiedenis, en speelde een grote rol in de ontwikkeling van de rechtsgeschiedenis van Curaçao.
  • Om af te sluiten nog een (kleine) rechtzetting. Jawel, ook de redactie van de Rechtshistorische Courant is niet onfeilbaar. In de nieuwsbrieven van maart en april kon u twee verschillende data lezen met betrekking tot het inaugurele congres van de European Society for Comparative Legal History. Dit congres aan de universiteit van Valencia, onder de noemer 'Law and Historical Development from a Comparative Perspective' gaat door op 5 en 6 juli, zoals vermeldt in de kalender van de maand maart.

 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Bram Van Dael.
M.m.v.
Chris Coppens
Frederik Dhondt
Margreet Duynstee
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Alain Wijffels

 

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Bram Van Dael
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Margreet Duynstee
Chris Coppens

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.