banner

nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - juni '10

www.rechtsgeschiedenis.be

Woord Vooraf

 

Geachte lezer,

De val van Mudaeus

De befaamde jurist Gabriel Mudaeus, ofte Van der Muyden, heeft een standbeeld op het gemeenteplein van zijn geboorteplaats Brecht. Meer nog, omdat Mudaeus 450 jaar geleden overleden is, plant het gemeentebestuur een viering op 5 september. Op 23 april kwam er echter een kink in de kabel. Een aannemer verplaatste toen het beeld, maar dat liep verkeerd af. Mudaeus viel letterlijk van zijn sokkel en verloor daarbij zijn hoofd. Wie graag het filmpje ziet, kan het hier bekijken. Het goede nieuws is dat de gemeente het beeld zal laten herstellen en dat de voorziene viering zal doorgaan, zij het op een latere datum.

Om de spanning erin te houden en te blijven in de sfeer van de onthoofdingen: ons volgende voorwoord zal gaan over moord en doodslag in onze Gentse thuisbasis. U merkt, het de zomervakantie nadert...

Met vriendelijke groeten,

D. Heirbaut, B. Debaenst, B. Van Dael.

1. Recente Publicaties

  • Onder de redactie van Frank Daelemans, Marc Libert, Emmanuel Bodart, Laurent Honnoré en Jean Houssiau verscheen bij het Rijksarchief "Image et imagination. Recueil d’articles offert à André Vanrie à l’occasion de son septantième anniversaire". Het werk verscheen als extranummer 91 bij het Archief- en Bibliotheekwezen in België.
  • HEWETT,M.L., Ulric Huber (1636-1694), DE RATIONE JURIS docendi & discendi diatribe per modum DIALOGI. Nonnullis aucta ΠΑΡΑΛΙΠΟΜΕΝΟΙΣ. With a Translation and Commentary, Nijmegen, Gerard Noodt Instituut.

[From the preface] This project had its origin in a proposal made to me some years ago by the late Prof. Theo Veen of the University of Amsterdam. We envisaged my providing the Latin text of Ulric Huber’s De Ratione discendi et docendi iuris, diatribe per modum dialogi, the 1688 version, included at the back of Huber’s Digressiones Justinianeae (1688), together with a parallel text, English translation, appropriate footnotes, and an introduction containing brief résumés of the lives of the principal characters participating in the debate. This was to be a small volume on the lines of Veen’s Ulrici Huber Oratio [III]. However, as I worked on the Dialogus it became clear that this was no freestanding oration which could be treated more or less in isolation. Rapidly the parameters widened, the issues to be considered multiplied and my commentary grew exponentially...

2. Call For Papers

 

 

  • Van 13 tot 15 december gaat in Melbourne de "29th Annual Australian and New Zealand Law and History Conference" door, georganiseerd door de Australian and New Zealand Law and History Society (ANZLHS) in Melbourne. Thema is dit jaar "Owning the past: whose past? Whose present?". Meer informatie over de conference vindt u hier. Abstracts moesten normaal binnen zijn voor 1 mei, maar worden nu nog steeds aanvaard.

3. Kalender

 

  • Op 10 juni om 10u stelt het Rijksarchief het boek ‘Europe in Brussels. Van federaal werelddistrict tot Europese hoofdstad, 1900-2010’ voor. Op diezelfde dag opent ook de gelijknamige tentoonstelling. Wil u deze evenementen bijwonen, gelieve dan voor 4 juni te bevestigen via dit emailadres. Voor het boek begeeft u zich naar nummer 8 van de Brusselse Ruisbroekstraat, voor de tentoonstelling naar nummer 2 van diezelfde straat.
  • Vanuit het verre Leuven komt doctor Bart Coppein naar Gent om een lezing te geven in het kader van de Rechtshistorische Causerieën onder de titel "De heruitvinding van de democratie in België in het fin de siècle". Ter gelegenheid van de komende verkiezingen wijdt hij zijn causerie aan de heruitvinding van de democratie in België in het fin de siècle. Bij de onafhankelijkheid werd België door de grondwetgever opgevat als een liberale cijnsdemocratie, waarin slechts een kleine elite politieke inspraak kreeg. Dat systeem veranderde pas ten gronde met de grondwetswijziging van 1893. Belangrijkste luik daarvan vormde de toekenning van het algemeen meervoudig mannenstemrecht, maar veel minder bekend is dat toen tegelijkertijd de stemplicht werd ingevoerd en eveneens gepoogd werd de Senaat te hervormen, ondermeer met de creatie van de zogenaamde provinciale senatoren. In de daaropvolgende decennia werden nog bijkomende correcties aan de werking van de democratie aangebracht. In 1899 verving de evenredige vertegenwoordiging het meerderheidsstelsel, daar waar pas na de Eerste Wereldoorlog het algemeen enkelvoudig mannenstemrecht ingang vond. Niet ten onrechte noemde de eigentijdse Franse constitutionalist Joseph Barthélemy België in het fin de siècle op het vlak van kieswetgeving “le laboratoire de l’Europe”. Bedoeling van de causerie is vooral het intense debat in de Belgische rechtsleer rond al die hervormingen te belichten voor de periode 1880-1920 en zo de historische wortels aan te tonen van tal van hedendaagse argumenten met betrekking tot de (niet-)werking van de democratie. Het onderwerp van de causerie is een afgeleide van het onderzoek dat de spreker voerde voor zijn proefschrift over de Belgische jurist en rechtsgeleerde Edmond Picard (1836-1924), die hij verder evenwel niet ter sprake zal brengen. Geïnteresseerden worden om 17u verwacht in lokaal 06.02.120.049 van de Gentse rechtenfaculteit. Na de intellectuele oefening volgt zoals gewoonlijk een natje en een droogje.

4. Varia

  • De redactie vernam ook nog een droevig, tot weemoed stemmend bericht dat het overlijden van Prof. mr. P.W. Pestman meldde. Pestman was hoogleraar Griekse juridische papyrologie in Leiden (1969-1998), als opvolger van professor Martin David. Hij had al vele jaren een slechte gezondheid en had zwaar te lijden van problemen met zijn schildklier en de gevolgen daarvan. Hij stierf op 14 mei op 77-jarige leeftijd in een dorpje in de buurt van Turijn. Hij zal in Italië worden begraven.

 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Bram Van Dael.
M.m.v.
Chris Coppens
Frederik Dhondt
Margreet Duynstee
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Alain Wijffels

 

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Bram Van Dael
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Margreet Duynstee
Chris Coppens

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.