banner

nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - februari '11

www.rechtsgeschiedenis.be

Woord Vooraf

 

Geachte lezer,

Op dinsdag 1 maart aanstaande vindt in Gent een studieavond plaats over het beroemde arrest Marckx uit 1979. Met dit arrest verklaarde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de toenmalige Belgische wetgeving in verband met natuurlijke kinderen discriminatoir, wat leidde tot een wetswijziging in België, maar ook in andere Europese landen. Op de studieavond zal niet alleen de rechtshistorische en juridische context van het arrest Marckx geschetst worden, maar ook de persoonlijke context. Niemand minder dan Paula Marckx zelf – ondertussen een krasse 85-jarige – zal komen getuigen over hoe zij ertoe gekomen is om de beroemde procedure op te starten. Het is een mooi voorbeeldje van orale rechtsgeschiedenis, een specialisatie die helaas nog al te vaak stiefmoederlijk behandeld wordt binnen ons vakgebied. Niet dat er niets gebeurt: er kan bijvoorbeeld gewezen worden op de mooie reeks interviews van beroemde rechtshistorici en juristen in Pro Memorie en op de getuigenis van professor van Caenegem over zijn persoonlijke ervaringen met heengegane rechtshistorici, die onlangs verscheen in het tijdschrift Rechtsgeschichte (Legal Historians I Have Known). We zouden hier toch een oproep willen lanceren om de orale rechtsgeschiedenis nog meer te stimuleren, omdat de getuigenissen van nog levende actoren het rechtsverleden altijd net dat tikkeltje levendiger maken.

Met vriendelijke groeten,

Dirk Heirbaut, Bruno Debaenst, Bram Van Dael, Sebastiaan Vandenbogaerde.

1. Recente Publicaties

2. Call For Papers

  • Van de organisatoren van de derde Rencontres d’histoire du droit de la Fondation Biermans-Lapôtre komt het bericht dat er op 13 mei 2011 nog plaats is voor een of twee bijkomende sprekers. Hier leest u de hele affiche nog eens na; geïnteresseerden nemen best zo snel mogelijk contact op met Frederik Dhondt of Charlotte Braillon.
  • De 65e sessie van de Société internationale 'Fernand de Visscher' pour l'Histoire des Droits de l'Antiquité (SIHDA) gaat door in Luik van maandag 19 september tot zaterdag 24 september 2011. Thema is dit jaar "L'obligation dans les droits de l'Antiquité, de la source à l'exécution". Maar zoals gewoonlijk mag dit thema eventuele geïnteresseerden er niet van weerhouden om een lezing te brengen, zelfs als ze niet in het thema past. De bijdragen duren een twintigtal minuten en gaan door in parallelle sessies; liefst in het Frans, maar het Duits, Engels, Italiaans of Spaans worden ook aanvaard als spreektaal. Meer informatie over dit congres vindt u op de website.

3. Kalender

  • In het voorwoord kon u er al over lezen: de studieavond over het arrest Marckx die in Gent doorgaat op 1 maart 2011. Sprekers zijn Paula Marckx zelf, Bruno Debaenst (voor de historische omkadering) en de professoren Verschelden en Heyvaert (voor de juridische aspecten). U bent deze dinsdag van harte welkom van 19u30 tot 21u30 in auditorium NB1 van de Universiteitstraat 4. Voor VRG-leden en alumni van de faculteit is de toegang gratis, anders betaalt u 10 euro. Aansluitend volgt een receptie. De officiële affiche vindt u hier.

4. Varia

  • Tot slot bereikte de redactie ook het heuglijke nieuws dat de Codex Theodosianus eindelijk online staat, en wel in de versie die Jacques Godefroy in Leipzig heeft opgesteld tussen 1736 en 1745. Een interview met de initiatiefnemer vindt u hier, de Codex zelf hier.

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Bram Van Dael.
M.m.v.
Chris Coppens
Frederik Dhondt
Margreet Duynstee
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Sebastiaan Vandenbogaerde
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Bram Van Dael
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Margreet Duynstee
Chris Coppens

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.