nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - Februari 2015

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

 

Geachte lezer,

Aflossing van de wacht

2015 brengt een aantal belangrijke personeelswijzigingen in de rechtshistorische wereld van de Lage Landen. Vooreerst is er Egbert Koops die later deze maand in Leiden zijn inaugurele rede zal houden. Op hem rust de zware taak niemand minder dan Willem Zwalve op te volgen, maar hij zal dat ongetwijfeld schitterend doen.
Ook in Rijsel voltrekt zich een ingrijpende verandering. Serge Dauchy bouwde daar het Centre d’Histoire Judiciaire uit tot het toonaangevende rechtshistorisch instituut van Frankrijk. Dauchy geeft nu de administratieve fakkel door aan zijn collega Farid Lekéal . We wensen ondertussen Farid toe dat hij het succes van het CHJ kan bestendigen. Serge Dauchy van zijn kant hoopt nu meer tijd te hebben voor onderzoek en we kijken dan ook vol verwachting uit naar de resultaten daarvan!
In Rijsel werkt ook een zeer trouwe steunpilaar van de Courant, Alain Wijffels. Diens peregrinatio academica voert hem nu naar een welverdiende leerstoel in Leuven. Wijffels geeft eveneens nog deze maand een inaugurele rede. We kunnen in dit geval spreken van  een dubbele hoogmis voor de rechtsgeschiedenis, want aansluitend krijgt ook onze Amerikaanse collega James Whitman een eredoctoraat. Kortom, februari 2015 wordt een mooie maand voor de rechtsgeschiedenis.

Met vriendelijke groeten,

Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Stefan HUYGEBAERT, Sebastiaan VANDENBOGAERDE, Maarten VANKEERSBILCK & Amélie VERFAILLIE

 

1. Recente Publicaties

2. Call For Papers

  • 27 juli - 7 augustus 2015 - Max Planck Summer Academy for Legal History 2015 'Cultural Translation of Law'

De Max Planck Summer Academy for Legal History biedt een selecte groep van gemotiveerde beginnende onderzoekers, gewoonlijk doctoraatsstudenten, de gelegenheid om zich te verdiepen in de methodologie en principes van rechtshistorisch onderzoek. Daarbij zijn twee modules voorzien die gedurende twee weken zullen plaatsvinden. De eerste biedt een inleiding tot de studie van bronnen, methodologische principes, theoretische modellen en controversiële onderzoeksthema’s binnen de rechtsgeschiedenis. De tweede voorziet de kans voor de deelnemers om te discussiëren over een specifiek onderwerp en een eigen benadering tot dit thema te ontwikkelen. Mogelijke deelnemers dienen een CV, motivatiebrief en ontwerp van onderzoek door te sturen naar summeracademy@rg.mpg.de.

Alle informatie en voorwaarden kan u vinden op de website van het Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte.

3. Kalender

 

  • 13 februari 2015 - Emeritaat professor dr. Machteld De Metsenaere, Vrije Universiteit Brussel

Op vrijdag 13 februari, om 13u45, wordt het emeritaat van Machteld De Metsenaere gevierd in aula QD van de Vrije Universiteit Brussel. Sprekers zullen diverse fasen van Machtelds loopbaan en haar wetenschappelijk engagement belichten. Bij die gelegenheid zal haar ook een vriendenboek worden aangeboden.

  • 20 februari 2015 - Inaugurale rede prof. mr. E. Koops, Universiteit Leiden

Op vrijdag 20 februari 2015 zal prof. mr. E. Koops zijn hoogleraarsambt aanvaarden met een oratie getiteld "Proces en financiering. Een rechtshistorische verkenning".

Het gebeuren gaat door om 16u15 in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden. Door het beperkt aantal plaatsen wordt belangstellenden verzocht zich aan te melden op de website van Universiteit Leiden.

  • 25 - 26 februari 2015 - Internationale Conferentie “Honour and the Law”, Katholieke Universiteit Leuven (KUL)

Op 25 en 26 februari 2015 vindt in de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KUL een internationale conferentie plaats met als centrale thema “Honour and the Law”, ter gelegenheid van de toekenning van een eredoctoraat aan Professor Dr. James Q. Whitman van de Yale Law School.

Het programma en praktische informatie kan u terugvinden op de website van de KUL.

  • 26 februari 2015 - Eredoctoraat professor dr. James Q. Whitman (Yale Law School), Katholieke Universiteit Leuven

Op donderdag 26 februari om 17u wordt in de Promotiezaal in de Naamsestraat 22 te Leuven een eredoctoraat uitgereikt aan professor dr. James Q. Whitman, Ford Foundation Professor of Comparative Law and Foreign Law aan Yale Law School. Zijn onderzoeksdomeinen zijn rechtsvergelijking, strafrecht en rechtsgeschiedenis. Hij is tevens de auteur van diverse bekroonde werken waaronder Harsh Justice: Criminal Punishment and the Widening Divide Between America and Europe (Oxford, 2004); The Origins of Reasonable Doubt: Theological Roots of the Criminal Trial (Yale, 2008); en The Verdict of Battle: The Law of Victory and the Making of Modern War (Harvard, 2012).

Om uw (gratis) aanwezigheid te bevestigen, dient u een e-mail te sturen naar erik.dedijn@law.kuleuven.be, ten laatste op 23 februari 2015.

  • 1 - 3 maart 2015 - Anual Forum of Young Legal Historians, Tel Aviv

Het jaarlijkse forum voor jonge rechtshistorici vindt dit jaar plaats van 1 tot 3 maart in Tel Aviv.

Het programma kan online geraadpleegd worden.

  • 12 - 14 maart 2015 - International Conference: Elections and Electoral Corruption in the Early Modern Period (1500-1800), Bern

Het Historisches Institut van de Universiteit van Bern organiseert een conferentie met als titel Elections and Electoral Corruption in the Early Modern Period (1500-1800). De laatste jaren is er een toenemende interesse voor verkiezingen als onderwerp van historisch onderzoek. Hetzelfde geldt voor politieke corruptie. Tijdens deze conferentie zal de focus zowel liggen op het electorale systeem zelf als op de campagnes voorafgaand aan en volgend op de stemming.

Meer informatie is te vernemen via een mail naar  florian.schmitz@hist.unibe.ch

  • 20 maart 2015 - Marie Van Eeckenrode, openbare doctoraatsverdediging, « Les États de Hainaut: servir le prince, représenter le pays. Une assemblée dans les allées du pouvoir (ca. 1400-1550) », Louvain-la-Neuve

Op 20 maart verdedigt Marie Van Eeckenrode haar doctoraat met als titel « Les États de Hainaut: servir le prince, représenter le pays. Une assemblée dans les allées du pouvoir (ca. 1400-1550) ». De verdediging zal plaatsvinden in de namidddag in de Salle du Conseil van de Faculté de Philosophie, Arts et Lettres (Collège Érasme) van Louvain-la-Neuve. De jury zal bestaan uit Heinz Bouillon (voorzitter), Jean-Marie Cauchies (promotor), Paul Bertrand (promotor), Jean-Marie Yante, Sébastien Dubois, Jan Dumolyn (UGent) en Stéphane Péquignot (EPHE – Sorbonne).

  • 4 - 5 juni 2015 - Globalization & the Law in Historical Perspective, Maurer School of Law, Indiana University, Bloomington

De laatste jaren is er een explosie aan onderzoek naar globalisatie in rechtshistorisch perspectief. Daarbij komen diverse thema’s aan bod, waaronder internationale sociale bewegingen, mensenrechten, diplomatie, de transnationale circulatie van kapitaal en grenscontroles. Historici hebben echter aangetoond dat globalisatie geen nieuw fenomeen is. De organisatoren van dit congres roepen beginnende onderzoekers op om een frisse kijk te bieden op de historische relaties tussen recht, rechtsinstellingen en globalisatie. Daarbij streven ze naar een conferentie waarop een brede waaier aan papers aan bod zullen komen, zowel wat betreft de chronologie, geografie en disciplines.

Abstracts van 300 woorden & cv’s zijn welkom tot 16 februari 2015 per e-mail aan Bridget Gross met “Legal History Conference” als onderwerp.

4. Varia

  • Publicatie plakaatboek Guyana(1670 - 1816)

    Het vele werk van J.Th. de Smidt, T. van der Lee and H.J.M. van Dapperen kan nu online opgevolgd worden. Wie nieuwsgierig is kan hier een kijkje nemen.

  • Digitaal archief Staatsbibliothek Berlin

De Staatsbibliothek in Berlijn biedt sinds kort een nieuwe digitale dienst aan. Daarbij kunnen Duitse juridische teksten tussen 1701 en 1920 'on demand' opgevraagd worden. Ze nodigt rechtshistorici aller landen uit om van deze dienst gebruik te maken.

Het aanbod kan u reeds online raadplegen.

  • Call for Applications 2015: Ph.D. scholarships “Trajectories of Change”- deadline 26 februari 2015

    De Duitse ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius roept op tot het indienen van aanvragen voor doctoraatsbeurzen in de menswetenschappen en de sociale wetenschappen, en dit ten laatste op 26 februari 2015. Dit jaar is het thema “The State of the State: Organizing Power, Authority and Legitimacy”. Het programma van de beurzen omvat historische en actuele transformatieprocessen in het Europese nabuurschap.

    Meer informatie kan u hier vinden.

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck,
Amélie Verfaillie.

M.m.v.

Frederik Dhondt
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden, mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.