nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - Maart 2015

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

 

Geachte lezer,

Het Belgische recht kijkt traditioneel naar Frankrijk en ook Nederland is niet gespaard gebleven van Franse invloed. Rechtshistorici uit de Lage Landen mogen er zich dan ook verheugen over de nieuwe editie van de Dictionnaire historique des juristes français die recent verscheen. Dit fundamentele naslagwerk telt meer dan 1300 bladzijden en heeft een prijs die omgekeerd evenredig is met de omvang. Ook de overige cijfers zijn indrukwekkend: meer dan 160 hedendaagse onderzoekers beschrijven het leven van meer dan 1600 oude juristen. We kunnen alleen maar dromen van een vergelijkbaar werk voor België en Nederland. Wèl zouden wij dan iets meer chauvinistisch dan de Fransen mogen zijn: op de voorkaft van deze tweede editie prijkt immers een hedendaagse Engelse advocatenpruik en de instructiebrief die hem voor een rechtszaak aanstelt. Of moeten wij dat als een aanmoediging van de Franse uitgever begrijpen opdat de Engelse solicitors, advocaten en rechters zouden terugkeren naar de Law French?

Nog een indrukwekkend werk uit Frankrijk draagt de titel L'histoire du droit en France : nouvelles tendances, nouveaux territoires. Dit boek biedt een mooi overzicht van het rechtshistorisch onderzoek in Frankrijk en is alweer een voorbeeld dat navolging verdient. We hopen echter daarover later meer te kunnen melden.

Met vriendelijke groeten,

Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Stefan HUYGEBAERT, Sebastiaan VANDENBOGAERDE, Maarten VANKEERSBILCK, Amélie VERFAILLIE en Alain WIJFFELS.

 

1. Recente Publicaties

2. Call For Papers

  • 27 juli - 7 augustus 2015 - Max Planck Summer Academy for Legal History 2015 'Cultural Translation of Law'

De Max Planck Summer Academy for Legal History biedt een selecte groep van gemotiveerde beginnende onderzoekers, gewoonlijk doctoraatsstudenten, de gelegenheid om zich te verdiepen in de methodologie en principes van rechtshistorisch onderzoek. Daarbij zijn twee modules voorzien die gedurende twee weken zullen plaatsvinden. De eerste biedt een inleiding tot de studie van bronnen, methodologische principes, theoretische modellen en controversiële onderzoeksthema’s binnen de rechtsgeschiedenis. De tweede voorziet de kans voor de deelnemers om te discussiëren over een specifiek onderwerp en een eigen benadering tot dit thema te ontwikkelen. Mogelijke deelnemers dienen een CV, motivatiebrief en ontwerp van onderzoek door te sturen naar summeracademy@rg.mpg.de.

Alle informatie en voorwaarden kan u vinden op de website van het Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte.

  • December 2016 - “Congo at war(s)”, speciale editie van Journal of Belgian History

In de herdenkingsactiviteiten naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog is de globale dimensie helaas te vaak ondervertegenwoordigd. Dit geldt ook voor de Afrikaanse dimensie en meer in het bijzonder de Congolese. Het onderzoek dat reeds gevoerd werd naar Congo’s plaats in de Eerste Wereldoorlog dateert reeds uit de jaren tachtig en vroeger. De toegankelijkheid van nieuwe archieven en de formulering van nieuwe onderzoeksvragen die verder gaan dan het louter militaire, bieden dan ook de gelegenheid om de geschiedenis van Congo in deze oorlog opnieuw te evalueren, via een andere kijk op de gebeurtenissen. Aan de hand van de speciale editie wil het tijdschrift nog niet gepubliceerde bijdragen over de oorlogservaringen van Belgisch Congo onder de aandacht brengen (en bij uitbreiding eventueel van Rwanda en Burundi). Aan bod zullen thema’s komen zoals neutraliteit, koloniaal bestuur, politieactiviteiten, dwangarbeid, e.d.m.

Alle informatie zoals de voorwaarden voor (actieve) participatie en deadlines kunnen online geraadpleegd worden.

3. Kalender

  • 12 maart 2015 - Lezing Paul du Plessis "How to prove adultry", Leiden

    Dit evenement wordt georganiseerd door de studievereniging Philips van Leyden. Zij (en wij) hebben het genoegen om Paul du Plessis, Senior Lecturer in Civil Law and Legal History aan de universiteit van Edinburgh, te mogen ontvangen. De titel van zijn lezing luidt ‘How to prove adultery’. Paul du Plessis zal tijdens zijn lezing ingaan op de procedurele aspecten van de quaestio de adulteriis, geïntroduceerd door Augustus in Lex Iulia de Adulteriis, en in het bijzonder op de manier waarop het overspel moest worden bewezen door de eiser.

    De lezing zal plaatsvinden op donderdag 12 maart op de rechtenfaculteit in Leiden (Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden). De lezing vangt aan om 18.30 in zaal B0.32. Voorafgaand hieraan zal er vanaf 17:30 een borrel plaatsvinden op de afdeling Rechtsgeschiedenis, kamer B3.41 van hetzelfde gebouw, waarbij iedere geïnteresseerde van harte welkom is.

  • 12 - 13 maart 2015 - “Conflict Resolution and Conflict Management”, Journées d’études franco-japonaises, Université Lille 2

Op 12 en 13 maart vindt in Lille in het kader van de Journées d’études franco-japonaises een conferentie plaats met als titel “Conflict Resolution and Conflict Management”.  Gedurende deze twee dagen zal van 9u30 tot 17u gedebatteerd worden over allerhande thema’s gelinkt aan conflictresolutie en conflictmanagement.

Hier kan u alvast het programma en alle praktische informatie vinden.

  • 12 - 14 maart 2015 - International Conference: Elections and Electoral Corruption in the Early Modern Period (1500-1800), Bern

Het Historisches Institut van de Universiteit van Bern organiseert een conferentie met als titel Elections and Electoral Corruption in the Early Modern Period (1500-1800). De laatste jaren is er een toenemende interesse voor verkiezingen als onderwerp van historisch onderzoek. Hetzelfde geldt voor politieke corruptie. Tijdens deze conferentie zal de focus zowel liggen op het electorale systeem zelf als op de campagnes voorafgaand aan en volgend op de stemming.

Meer informatie is te vernemen via een mail naar  florian.schmitz@hist.unibe.ch. Het programma is nu ook online te vinden.

  • 20 maart 2015 - Marie Van Eeckenrode, openbare doctoraatsverdediging, « Les États de Hainaut: servir le prince, représenter le pays. Une assemblée dans les allées du pouvoir (ca. 1400-1550) », Louvain-la-Neuve

Op 20 maart verdedigt Marie Van Eeckenrode haar doctoraat met als titel « Les États de Hainaut: servir le prince, représenter le pays. Une assemblée dans les allées du pouvoir (ca. 1400-1550) ». De verdediging zal plaatsvinden in de namidddag in de Salle du Conseil van de Faculté de Philosophie, Arts et Lettres (Collège Érasme) van Louvain-la-Neuve. De jury zal bestaan uit Heinz Bouillon (voorzitter), Jean-Marie Cauchies (promotor), Paul Bertrand (promotor), Jean-Marie Yante, Sébastien Dubois, Jan Dumolyn (UGent) en Stéphane Péquignot (EPHE – Sorbonne).

  • 30 maart 2015 - Presentatie boek "Howardreizen. De rol van de gevangenis in Europa", Gevangenis van Gent

Ruim twee eeuwen geleden trok John Howard (1726-1790) door Groot-Brittannië en vele andere Europese landen om te kijken hoe mensen in gevangenissen en andere omstandigheden werden opgesloten. Zijn ervaringen leidden onder meer tot het befaamde The state of the prisons in England and Wales en inspireerden vele gevangenishervormers en wetenschappers over de hele wereld.
De methode van Howard was eenvoudig: hij reisde in een ijltempo rond en klopte voor een bezoek aan bij de gevangenissen die op zijn weg lagen. Hij observeerde de situatie in de gevangenis, nam notities en vertrok naar een nieuwe gevangenis. En dit telkens opnieuw, vele jaren aan een stuk met een bijna manische verbetenheid.

Tom Vander Beken inspireerde zich op John Howard voor zijn tocht door Europa. Anders dan Howard wil hij daarbij niet zozeer te weten komen hoe het er in gevangenissen in verschillende delen van Europa aan toegaat, maar wil hij inzicht krijgen in de rol en functies die gevangenissen vandaag vervullen. Dit boek vertelt over zijn bezoeken aan Engeland, Noorwegen, Frankrijk, Nederland, Italië en Azerbeidzjan en reflecteert over wat hij heeft gezien, gehoord en gelezen.

Het evenement gaat door in de gevangenis van Gent, op maandag 30 maart om 18u00. Inschrijven kan op deze link.

  • 8 - 9 april 2015 - Société de Législation Comparée, Journées Internationales

Op 8 en 9 april organiseert de Société de Législation Comparée een conferentie waarop tal van thema’s die betrekking hebben op rechtsvergelijking aan bod zullen komen, zoals de rechtsvergelijking in rechtshistorisch perspectief en de rechtsvergelijking in de globaliserende wereld. De sprekers komen uit tal van domeinen van het recht, zoals de advocatuur, de rechterlijke macht en universiteiten. De conferentie vindt plaats in het Franse Hof van Cassatie.

Meer informatie kan u online vinden.

  • 21 - 22 mei 2015 - Vrije Universiteit Brussel, CORE, Project “The making of commercial law...": Workshop, "The Small, Medium-Sized and Large Company in Law and Economic Practice (Middle Ages–Nineteenth Century)", Brussel

Op 21 en 22 mei vindt in de Vrije Universiteit Brussel een workshop plaats onder de titel “The Small, Medium-Sized and Large Company in Law and Economic Practice (Middle Ages–Nineteenth Century)”. Deze workshop stelt zich tot doel academici samen te brengen die hebben gewerkt rond de interacties tussen recht en economie, en focust op onderwerpen die betrekking hebben op zakelijke ondernemingen van de middeleeuwen tot circa 1900.

Meer informatie is te vinden op de website van het evenement.

  • 4 - 5 juni 2015 - Globalization & the Law in Historical Perspective, Maurer School of Law, Indiana University, Bloomington

De laatste jaren is er een explosie aan onderzoek naar globalisatie in rechtshistorisch perspectief. Daarbij komen diverse thema’s aan bod, waaronder internationale sociale bewegingen, mensenrechten, diplomatie, de transnationale circulatie van kapitaal en grenscontroles. Historici hebben echter aangetoond dat globalisatie geen nieuw fenomeen is. De organisatoren van dit congres roepen beginnende onderzoekers op om een frisse kijk te bieden op de historische relaties tussen recht, rechtsinstellingen en globalisatie. Daarbij streven ze naar een conferentie waarop een brede waaier aan papers aan bod zullen komen, zowel wat betreft de chronologie, geografie en disciplines.

  • 10 - 12 september 2015 - Workshop op de XI ESIL Annual Conference "The Judicialization of International Law - A Mixed Blessing?", Oslo

Alle informatie over de inhoud van de workshop kan u terugvinden op de webstek van de ESIL Interest Group for International Law.

  • 5 - 9 oktober 2015 - Conference of the Southern African Society of Legal Historians, Sun City, South Africa

De Southern African Society of Legal Historians organiseert een conferentie van 5 tot 9 oktober 2015 met als thema “Legislation in the Western legal tradition”. Dit thema biedt ruimte voor reflectie over een breed scala aan onderwerpen in rechtshistorisch perspectief.

De volledige aankondiging alsook alle praktische informatie kan u hier vinden.

4. Varia

  • La Belgique et le droit international, ULB

Door haar geopolitieke situatie en haar geschiedenis was België een pionier in de ontwikkeling van het internationaal recht, getuige daarvan bijvoorbeeld de universele bevoegdheid die werd ingevoerd in de jaren 90. De collega's van de ULB besloten deze interessante materie, België en het internationale recht, onder de loep te nemen en geven hierbij wat duiding via digitale weg.

Het filmpje kan u bekijken via het youtubekanaal ULB TV.

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck,
Amélie Verfaillie.

M.m.v.

Frederik Dhondt
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden, mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.