nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - April 2015

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

Geachte lezer,

De Tweede Wereldoorlog blijft nog steeds de gemoederen beroeren. Boeken erover verkopen als zoete broodjes. Ze zijn niet enkel populair, maar vaak ook uitstekend. De liefhebbers signaleren we alvast dat Dimitri Roden zonet de laatste hand gelegd heeft aan zijn proefschrift over de Duitse krijgsraden in bezet België. In afwachting van verdediging en publicatie, hebben we alvast een andere aanbeveling. Het radiostation France Culture liet onlangs in een reeks over de repressie na de oorlog o.a. Jonas Campion (Université Catholique de Louvain) aan het woord. Het geluidsbestand kan men vinden op: http://www.franceculture.fr/emission-la-fabrique-de-l-histoire-epuration-44-2015-03-12.
Deze uitzending in het prestigieuze programma Fabrique de l’histoire is een aanrader en sowieso tijdens een lange autorit altijd aangenamer dan de gebruikelijke muziekjes. Nederlandse lezers zullen misschien ten onrechte denken dat dit alles niet aan hen besteed is. Jonas Campion heeft nochtans een mooi boek geschreven over de ‘gendarmes’ in Frankrijk, België én Nederland na de bevrijding.

Met vriendelijke groeten,

Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Stefan HUYGEBAERT, Sebastiaan VANDENBOGAERDE, Maarten VANKEERSBILCK, Amélie VERFAILLIE en Alain WIJFFELS.

 

 

1. Recente Publicaties

  • VASSART Patrick, Manuel de droit romain, Bruylant, 2015, 424 p.

    Van de hand van Patrick Vassart, doctor in de rechten verbonden aan de ULB en lesgever aan de Université de Mons, verscheen recent een Manuel de droit romain. Dit handboek richt zich tot rechtenstudenten en wil hen doen kennis maken met het Romeins recht, in het bijzonder de normen die aan de basis van het privaatrecht liggen.

 

2. Call For Papers

  • 15-16 mei 2015 - Société d’histoire du droit et des institutions des pays flamands, picards et wallons, Compiègne.

Op 15 en 16 mei organiseert de Société d’histoire du droit et des institutions des pays flamands, picards et wallons haar jaarlijks colloquium. Dit jaar vindt het colloquium plaats in de Université de technologie de Compiègne met als thema Droit, territoire et gouvernance. Voor bijdragen buiten dit thema, over de geschiedenis van het recht, justitie en instellingen, is eveneens een halve dag voorzien. Voor alle papers geldt dat zij in het Frans, Engels of Nederlands kunnen worden gebracht, waarbij voor papers in het Nederlands een Franse of Engelse samenvatting wordt gevraagd. De deadline voor bijdragen valt op 15 april 2015, meer informatie vindt men in bijlage, net als de oproepen tot betaling van het jaarlijks lidgeld.

De call for papers is ook op de website van de ESCLH terug te vinden.

  • 27 juli - 7 augustus 2015 - Max Planck Summer Academy for Legal History 2015 'Cultural Translation of Law'

De Max Planck Summer Academy for Legal History biedt een selecte groep van gemotiveerde beginnende onderzoekers, gewoonlijk doctoraatsstudenten, de gelegenheid om zich te verdiepen in de methodologie en principes van rechtshistorisch onderzoek. Daarbij zijn twee modules voorzien die gedurende twee weken zullen plaatsvinden. De eerste biedt een inleiding tot de studie van bronnen, methodologische principes, theoretische modellen en controversiële onderzoeksthema’s binnen de rechtsgeschiedenis. De tweede voorziet de kans voor de deelnemers om te discussiëren over een specifiek onderwerp en een eigen benadering tot dit thema te ontwikkelen. Mogelijke deelnemers dienen een CV, motivatiebrief en ontwerp van onderzoek door te sturen naar summeracademy@rg.mpg.de.

Alle informatie en voorwaarden kan u vinden op de website van het Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte.

  • December 2016 - “Congo at war(s)”, speciale editie van Journal of Belgian History

In de herdenkingsactiviteiten naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog is de globale dimensie helaas te vaak ondervertegenwoordigd. Dit geldt ook voor de Afrikaanse dimensie en meer in het bijzonder de Congolese. Het onderzoek dat reeds gevoerd werd naar Congo’s plaats in de Eerste Wereldoorlog dateert reeds uit de jaren tachtig en vroeger. De toegankelijkheid van nieuwe archieven en de formulering van nieuwe onderzoeksvragen die verder gaan dan het louter militaire, bieden dan ook de gelegenheid om de geschiedenis van Congo in deze oorlog opnieuw te evalueren, via een andere kijk op de gebeurtenissen. Aan de hand van de speciale editie wil het tijdschrift nog niet gepubliceerde bijdragen over de oorlogservaringen van Belgisch Congo onder de aandacht brengen (en bij uitbreiding eventueel van Rwanda en Burundi). Aan bod zullen thema’s komen zoals neutraliteit, koloniaal bestuur, politieactiviteiten, dwangarbeid, e.d.m.

Alle informatie zoals de voorwaarden voor (actieve) participatie en deadlines kunnen online geraadpleegd worden.

3. Kalender

  • 30 april 2015, studiedag Bronnen en onderzoeksperspectieven i.v.m. het Militair gerecht, Brussel

    Op donderdag 30 april organiseren de Koninklijke Militaire School, het Rijksarchief, de Université Catholique de Louvain (CHDJ) en het CEGESOMA met steun van het IAP Justice and Populations de tweetalige studiedag Bronnen en onderzoeksperspectieven i.v.m. het Militair gerecht/Resource et usages des archives de la justice militaire. Deze studiedag wil onderzoekers, archivarissen en geïnteresseerden bekend maken met de archieven van het Krijgshof, de krijgsraden en hun krijgsauditoraten, die tot hun afschaffing op 1 januari 2004 uitzonderingsrechtsspraak verleenden in België. Er is simultaanvertaling voorzien, en verdere informatie over de gratis doch verplichte inschrijving bekomt men hier.

  • 21 - 22 mei 2015 - Vrije Universiteit Brussel, CORE, Project “The making of commercial law...": Workshop, "The Small, Medium-Sized and Large Company in Law and Economic Practice (Middle Ages–Nineteenth Century)", Brussel

Op 21 en 22 mei vindt in de Vrije Universiteit Brussel een workshop plaats onder de titel “The Small, Medium-Sized and Large Company in Law and Economic Practice (Middle Ages–Nineteenth Century)”. Deze workshop stelt zich tot doel academici samen te brengen die hebben gewerkt rond de interacties tussen recht en economie, en focust op onderwerpen die betrekking hebben op zakelijke ondernemingen van de middeleeuwen tot circa 1900.

Meer informatie is te vinden op de website van het evenement.

  • 28 – 30 mei 2015 – congres Capital, Investment, and Innovation in the Roman World, Brussel

Onder de titel Capital, Investment, and Innovation in the Roman World wordt binnen het FWO onderzoeksnetwerk Structural Determinants of Econimic Performance in the Roman World een congres georganiseerd. Centrale vragen betreffen wie in de Romeinse tijd toegang had tot kapitaal, in welke mate, in welke vorm en hoe zij hiermee omgingen. Daarnaast komen ook de verschillende vormen van investering van kapitaal en innovatie aan bod. Het congres, dat doorgaat aan de VUB van 28 tot en met 30 mei, hangt samen met een boekproject uitgegeven door Paul Erdkamp, Koenraad Verboven en Arjan Zuiderhoek. Meer informatie over deze “open authors discussion meeting” vindt men, net als het programma en de abstracts op de website.

  • 29 mei 2015 – lezing historische rechtsiconografie Stefan Huygebaert, Ieper

Op vrijdag 29 mei 2015 geeft Stefan Huygebaert een lezing over historische rechtsiconografie in het stadsarchief in Ieper. Meer info over deze avondlezing volgt in de eerstvolgende courant.

  • 4 - 5 juni 2015 - Globalization & the Law in Historical Perspective, Maurer School of Law, Indiana University, Bloomington

De laatste jaren is er een explosie aan onderzoek naar globalisatie in rechtshistorisch perspectief. Daarbij komen diverse thema’s aan bod, waaronder internationale sociale bewegingen, mensenrechten, diplomatie, de transnationale circulatie van kapitaal en grenscontroles. Historici hebben echter aangetoond dat globalisatie geen nieuw fenomeen is. De organisatoren van dit congres roepen beginnende onderzoekers op om een frisse kijk te bieden op de historische relaties tussen recht, rechtsinstellingen en globalisatie. Daarbij streven ze naar een conferentie waarop een brede waaier aan papers aan bod zullen komen, zowel wat betreft de chronologie, geografie en disciplines.

  • Conferentie ‘Law and Language in the Middle Ages’, Kopenhagen, 10-11 september 2015

Van 10 tot 11 september 2015 vindt in Kopenhagen de conferentie ‘Law and Language in the Middle Ages’ plaats. Deze interdisciplinaire conferentie over middeleeuwse rechtsgeschiedenis, georganiseerd door de Royal Academy for Science and Letters van Kopenhagen, zal thema’s aansnijden zoals onder meer de relatie tussen het recht en de rechtspraktijk in een linguïstische context, de problemen en mogelijkheden bij de vertaling van het recht naar modern Engels of naar andere moderne talen en de toepassing van de juridische taal in andere domeinen.

De deadline voor registratie ligt vast op 4 september 2015.

Meer informatie is te vinden op de website van de instelling.

  • 10 - 12 september 2015 - Workshop op de XI ESIL Annual Conference "The Judicialization of International Law - A Mixed Blessing?", Oslo

Alle informatie over de inhoud van de workshop kan u terugvinden op de webstek van de ESIL Interest Group for International Law.

  • 5 - 9 oktober 2015 - Conference of the Southern African Society of Legal Historians, Sun City, South Africa

De Southern African Society of Legal Historians organiseert een conferentie van 5 tot 9 oktober 2015 met als thema “Legislation in the Western legal tradition”. Dit thema biedt ruimte voor reflectie over een breed scala aan onderwerpen in rechtshistorisch perspectief.

De volledige aankondiging alsook alle praktische informatie kan u hier vinden.

4. Varia

  • SAVE-THE-DATE:

    De vereniging Standen en Landen/Anciens Pays et Assemblées d’États vernieuwde onlangs haar Raad van Bestuur. De nieuwe équipe heeft de eer op 18 mei, in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het volgende volume (vol. 110) in haar peer-reviewde publicatiereeks (bij INNI Publishers, het vroegere UGA) voor te stellen. Het werk van dr. Frederik Verleden (KUL), ‘Vertegenwoordigers van de Natie’ in partijdienst. De verhouding tussen de Belgische politieke partijen en hun parlementsleden (1918-1970) is een uitvloeisel van diens doctoraatsverhandeling aan de Leuvense faculteit Sociale Wetenschappen (promotor: Prof. dr Emmanuel Gerard).  Aansluitend zal prof. dr. Olivier Christin (CNRS/Neuchâtel), auteur van een bijzonder interessante studie over stemrecht en assemblées in het Ancien Régime (Vox populi. Une histoire du vote avant le suffrage universel, Paris: Seuil, 2014) als gastspreker de nieuwe start van onze vereniging luister bij zetten.  Hou 18 mei dus geblokkeerd in uw agenda. Verdere praktische informatie volgt op onze website.

  • Postdoc mandaten École des Hautes Études en Sciences Sociale

Aan de École des Hautes Études en Sciences Sociale loopt momenteel een aanwerving van tien postdoc mandaten van één jaar, te beginnen op 1 september 2015, voor doctores die hun titel behaalden tussen 1 januari 2012 en 7 april 2015 aan een niet-EHESS instituut. Kandidaten stippen in hun aanvraag de specifieke centra of laboratoria van de EHESS aan waarbinnen zij hun onderzoek willen voeren. Interdisciplinariteit en internationaliteit sterken tot aanbeveling, net als de mogelijkheid tot dialoog met andere EHESS-instituten. Meer informatie en de specifieke aanvraagprocedure leest men de EHESS-website.

  • Speciale uitgave van de Revue du Nord over bastaarden en illegale nakomelingen

Deze speciale uitgave over bastaarden en illegale nakomelingen kwam er op initiatief van het Centre de Recherches en Histoire du Droit et des Institutions (CRHIDI) van de Université Saint-Louis in Brussel. In de editie komen 19 bijdragen aan bod, die elkaar chronologisch opvolgen van de 13de tot de 16de eeuw en die geografisch reiken van de koninkrijken van Frankrijk, Navarra, Engeland en Schotland, tot de vorstendommen van de oude Nederlanden, het hertogdom van Lotharingen, de heerlijkheden van het huis van Savoye en de regio van de Markies van Ferrara.

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck,
Amélie Verfaillie.

M.m.v.

Frederik Dhondt
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden, mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.