nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - Juli 2015

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

Geachte lezer,

Historici zien het verleden vaak door de bril van het heden en dat geldt ook voor rechtshistorici. Een mooi voorbeeld daarvan vormt de evolutie van vergelijkende rechtsgeschiedenis in de Nederlanden. Tenzij men echt à la Dekkers geheel universeel ging, was vroeger vooral de ‘buurlandenrechtsgeschiedenis’ in trek. Italië kon wel, maar dan toch vooral in de middeleeuwen. De uitbreiding van de Europese Gemeenschappen, later de Europese Unie, verruimde het blikveld van de rechtshistorici uit de Lage Landen. Spanje was ooit zo goed als afwezig in onze handboeken, maar nu valt aan de Spaanse neoscholastiek niet meer te ontkomen. De Scandinavische landen zijn ondertussen ook al meer vertrouwd. In het verdomhoekje blijft alles vanaf de lijn Polen tot Griekenland. Nochtans bloeit ook daar de rechtsgeschiedenis, zoals bv. blijkt uit de European Society for History of Law die vooral in Centraal-Europa sterk staat en die alles heeft om een brug te vormen met rechtshistorici uit de rest van Europa. De geïnteresseerde lezer verwijzen we graag naar : www.historyoflaw.eu

En vergeet uiteraard niet te genieten van de zomer !

Met vriendelijke groeten,

Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Stefan HUYGEBAERT, Sebastiaan VANDENBOGAERDE, Maarten VANKEERSBILCK, Amélie VERFAILLIE en Alain WIJFFELS.

 

1. Recente Publicaties

 

2. Call For Papers

  • 27 juli - 7 augustus 2015 - Max Planck Summer Academy for Legal History 2015 'Cultural Translation of Law'

De Max Planck Summer Academy for Legal History biedt een selecte groep van gemotiveerde beginnende onderzoekers, gewoonlijk doctoraatsstudenten, de gelegenheid om zich te verdiepen in de methodologie en principes van rechtshistorisch onderzoek. Daarbij zijn twee modules voorzien die gedurende twee weken zullen plaatsvinden. De eerste biedt een inleiding tot de studie van bronnen, methodologische principes, theoretische modellen en controversiële onderzoeksthema’s binnen de rechtsgeschiedenis. De tweede voorziet de kans voor de deelnemers om te discussiëren over een specifiek onderwerp en een eigen benadering tot dit thema te ontwikkelen. Mogelijke deelnemers dienen een CV, motivatiebrief en ontwerp van onderzoek door te sturen naar summeracademy@rg.mpg.de.

Alle informatie en voorwaarden kan u vinden op de website van het Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte.

  • 3 – 4 december 2015 – Doing justice in Wartime. Multiple Interplays between Justice & Populations during the Two World Wars, Cegesoma Brussel

Oorlog en perioden van bezetting leiden tot verschuivingen op het vlak van verwachtingen, praktijken en actoren binnen het recht. Het meeste onderzoek tot nog toe had een top-down en institutionele benadering, waardoor de eigenlijke actoren buiten beschouwing bleven. Het internationaal congres Doing justice in Wartime. Multiple Interplays between Justice & Populations during the Two World Wars nodigt onderzoekers dan ook uit om papers met zogenaamd grassroot perspective in te dienen. Het congres vindt plaats binnen het IAP Justice and populations op 3 en 4 december in het Cegesoma te Brussel.

Een papervoorstel van 500 à 1000 woorden en een korte biografie kunnen tot 22 juli 2015 verzonden worden naar Melanie.Bost@cegesoma.be en Antoon.Vrints@UGent.be. Geselecteerde handelingen van het congres zullen worden gepubliceerd.

De universiteiten van Paris I Panthéon-Sorbonne en Lille III Charles de Gaulle organiseren een PhD workshop onder de titel “Le pouvoir exécutif et la loi Réceptions, réinterprétations, réécritures (1789-1804)”. Deze studiedag focust op de afstand tussen de letter van de wet en haar uitvoering, voor de periode tussen Franse revlutie en Code civil. De focus ligt daarbij op teksten van de uitvoerende macht op alle niveaus (van lokaal tot centraal) zoals koninklijke afkondigingen, besluiten van het conseil exécutif provisoire en het Directoire, ministeriële rondzendbrieven, beslissingen van de corps administratifs (communes, districten, departementen).... De organisatie onderscheidt twee grote thematische blokken: een eerste over de verschillende vormen van “receptie” van de wet zoals te zien in de akten van de uitvoerende macht, en een tweede over de circulatie en circularititeit van diezelfde akten, met aandacht voor de verschillende niveau’s waarop de wet wordt toegepast.

Voorstellen van ca. 2000 tekens kunnen verzonden worden tot 15 september 2015 naar j.e.appliquerlaloi@gmail.com.

  • 18-20 februari 2016 - Zeichen und Symbole - Kleidung zwischen Bild und Realie, Berlijn

Aan de Humboldt Universiteit organiseert men binnen de zogenaamde Exzellenzcluster Image Knowledge Gestaltung. An Interdisciplinary Laboratory een interdisciplinair congres over beeld, kledij en mode waarop verschillende methoden worden samengebracht. Het centrale thema betreft twee zijden van éénzelfde medaille, met name de kledij als reëel object, en de kledij zoals ze in beeld is gebracht. Ook de symbolische betekenis van kledij is daarbij een belangrijk element. De organisatie richt zich ook specifiek tot (rechts-)historici en hun bijdragen over (rechts-)historische context en duiding van kledij tussen norm en vorm (kledijvoorschriften, ceremonieboeken en politieverordeningen).

Abstracts van maximaal 3000 tekens kunnen verstuurd worden naar bwg.zeichen-und-symbole@hu-berlin.de tot 15 juni 2015.

  • December 2016 - “Congo at war(s)”, speciale editie van Journal of Belgian History

In de herdenkingsactiviteiten naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog is de globale dimensie helaas te vaak ondervertegenwoordigd. Dit geldt ook voor de Afrikaanse dimensie en meer in het bijzonder de Congolese. Het onderzoek dat reeds gevoerd werd naar Congo’s plaats in de Eerste Wereldoorlog dateert reeds uit de jaren tachtig en vroeger. De toegankelijkheid van nieuwe archieven en de formulering van nieuwe onderzoeksvragen die verder gaan dan het louter militaire, bieden dan ook de gelegenheid om de geschiedenis van Congo in deze oorlog opnieuw te evalueren, via een andere kijk op de gebeurtenissen. Aan de hand van de speciale editie wil het tijdschrift nog niet gepubliceerde bijdragen over de oorlogservaringen van Belgisch Congo onder de aandacht brengen (en bij uitbreiding eventueel van Rwanda en Burundi). Aan bod zullen thema’s komen zoals neutraliteit, koloniaal bestuur, politieactiviteiten, dwangarbeid, e.d.m.

Alle informatie zoals de voorwaarden voor (actieve) participatie en deadlines kunnen online geraadpleegd worden.

3. Kalender

 
  • 27 - 31 juli 2015 - 14th International Congress for Eighteenth-Century Studies, Rotterdam

Het International Congress for Eighteenth-Century Studies wordt dit jaar georganiseerd door het Organizing Committee van de Dutch-Belgian Society of Eighteenth-Century Studies (DBSECS), die de organisatie delegeerden naar de International Society of Eighteenth Century Studies (ISECS). Als locatie werd gekozen voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Met Nederland als gastland werd het thema dit jaar de ontwikkeling van het economisch denken en de economische praktijk onder de titel Opening Markets: Trade and Commerce in the Eighteenth Century. Op het congresprogramma staan lezingen over economische, intellectuele en literatuurgeschiedenis, maar ook rechtshistorici zullen in het grote aanbod aan panels en sessies hun gading vinden met lezingen over diplomatieke en rechtsgeschiedenis. Alle mogelijke informatie vindt men op de uitgebreide congreswebsite.

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers voor de registratiedesk. Naast een reisonkostenvergoeding krijgen zij ook gratis toegang tot het volledige wetenschappelijke programma. Geïnteresseerden worden gevraagd spoedig contact op te nemen met Ivo Nieuwenhuis.

  • 10 - 11 september 2015 - Conferentie ‘Law and Language in the Middle Ages’, Kopenhagen

Van 10 tot 11 september 2015 vindt in Kopenhagen de conferentie ‘Law and Language in the Middle Ages’ plaats. Deze interdisciplinaire conferentie over middeleeuwse rechtsgeschiedenis, georganiseerd door de Royal Academy for Science and Letters van Kopenhagen, zal thema’s aansnijden zoals onder meer de relatie tussen het recht en de rechtspraktijk in een linguïstische context, de problemen en mogelijkheden bij de vertaling van het recht naar modern Engels of naar andere moderne talen en de toepassing van de juridische taal in andere domeinen.

De deadline voor registratie ligt vast op 4 september 2015.

Meer informatie is te vinden op de website van de instelling.

  • 10 - 12 september 2015 - Workshop op de XI ESIL Annual Conference "The Judicialization of International Law - A Mixed Blessing?", Oslo

Alle informatie over de inhoud van de workshop kan u terugvinden op de webstek van de ESIL Interest Group for International Law.

  • 24 - 25 september 2015 - Summer School ‘Juridische archieven en open source databanken’, Faculté de droit de l’Université Lille2, Lille

De Université de Lille2 organiseert een summer school van 24 tot 25 september 2015 met als thema ‘Juridische archieven en open source databanken’. Ze gaat door in Lille zelf. Door hun numerieke overvloed en hun rijke inhoud zijn juridische archieven een geliefde bron voor onderzoekers van de Sociale en Menswetenschappen. De inhoud van het archief is echter heel uiteenlopend. Al de uiteenlopende gegevens, zoals data, namen van personen, plaatsen en dergelijke meer kunnen in een databank op een toegankelijke manier worden opgeslagen. Het doel van de Summer School bestaat er in de deelnemers duidelijk te maken dat open source databanken een oplossing kunnen zijn. Centraal zullen de juridische archieven van het Ancien Régime van verschillende Europese gebieden zijn, met de mogelijkheid ook in te gaan op de latere periode.

Voor meer praktische informatie kunt u terecht op deze link.

  • 5 - 9 oktober 2015 - Conference of the Southern African Society of Legal Historians, Sun City, South Africa

De Southern African Society of Legal Historians organiseert een conferentie van 5 tot 9 oktober 2015 met als thema “Legislation in the Western legal tradition”. Dit thema biedt ruimte voor reflectie over een breed scala aan onderwerpen in rechtshistorisch perspectief.

De volledige aankondiging alsook alle praktische informatie kan u hier vinden.

4. Varia

  • Vacature Universiteit van Oslo – deadline 1 september 2015

Aan de universiteit van Oslo zijn zeven doctoraatsbeurzen binnen het rechtsonderzoek vacant, waarbij ook rechtshistorisch onderzoek een mogelijkheid is. Kandidaten schrijven een doctoraatsonderzoeksplan van 5 à 10 pagina’s, een sollicitatiebrief, academisch CV, gecertifieerde kopieën van diploma’s e.d., max. 3 wetenschappelijke publicaties (indien co-publicatie met indicatie van auteurschap). Dit alles dient in het Engels of een Scandinavische taal naar keuze geschreven te zijn, en de kandidaat verbindt zich er toe Noors of een andere Scandinavische taal te leren. Kandideren kan tot 1 september 2015. Meer informatie vindt men hier.

  • Vacatures BOF-onderzoeksproject KU Leuven, “Emergence and evolution of translation policies in Belgium (1830-1914): An interdisciplinary inquiry into multilingual citizenship”

De KU Leuven zoekt drie doctorandi, waaronder minstens één rechtshistoricus, voor het BOF-onderzoeksproject onder de titel: “Emergence and evolution of translation policies in Belgium (1830-1914): An interdisciplinary inquiry into multilingual citizenship”. De publicatieperiode loopt tot 21 augustus.

Geïnteresseerden worden doorverwezen naar de jobsite van KU Leuven en van Euraxess.

  • Vacature postdoc-positie Universiteit van Passau

De Chair of Civil Law, German and European Legal History van de Universiteit van Passau in samenwerking met het onderzoeksproject “ReConFort, Reconsidering Constitutional Formation. Constitutional Communication by Drafting, Practice and Interpretation in 18th and 19th Century Europe” zoeken een postdoctorale medewerker. Specifiek zoeken ze een jurist(e) gespecialiseerd in grondwettelijk recht of een (rechts)historicus/-a gespecialiseerd in grondwettelijke geschiedenis. De positie loopt aanvankelijk voor twee jaar, maar er is een optie tot verlenging tot februari 2018. Er wordt verwacht dat de onderzoeker archiefwerk verricht in Londen (parlementaire archieven). Het is dus geen kantoorjob in de universiteit van Passau in Duitsland. De onderzoeker werkt vanop afstand en via elektronische platformen (www.reconfort.eu).

Geïnteresseerden kunnen hun applicatie in één pdf-bestand sturen naar de Chair of Civil Law, German and European Legal History, Prof. Dr. Ulrike Müßig ten laatste op 31 juli 2015.

 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck,
Amélie Verfaillie.

M.m.v.

Frederik Dhondt
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden, mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.