nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - Oktober 2015

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

 

Geachte lezer,

Nogmaals de globale rechtsgeschiedenis?

Zelfs wie het nieuws quasi niet volgt, kan er niet omheen dat Europeanisering en globalisering met rasse schreden vooruitgaan. In Nederland komt er weldra een raadgevend referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne en de vluchtelingencrisis brengt de Syrische burgeroorlog dichterbij. Vertrouwde clichés sneuvelen daarbij.  In 1945 zou het sciencefiction geweest zijn om te voorspellen dat zeventig jaar later een vrouwelijke kanselier uit Duitsland het moreel kompas van Europa zou worden. Ook voor de rechtsgeschiedenis zijn er nieuwe uitdagingen, al vallen die in het niet bij de grotere maatschappelijke transformaties. Kunnen we nog blijven bij een klassieke rechtsgeschiedenis van de Romeinen tot vandaag, die eigenlijk neerkomt op de Lage Landen en hun buren met nog een grote hap Italië en een klein stukje Spanje? We hoeven die vraag niet meteen te beantwoorden, maar we kunnen alvast beginnen erover na te denken.

 

Met vriendelijke groeten,

Dirk HEIRBAUT, namens de redactie.

 

1. Recente Publicaties

 

2. Call For Papers

  • 25-27 februari 2016 - Medieval Europe in Motion, Lissabon.

In de congressenreeks Medieval Europe in Motion (°2013) organiseert het Instituto de Estudos Medievals (IEM) van de Universidade Nova de Lisboa onder coördinatie van Maria Alessandra Bilotta een congres over mobiliteit en circulatie van geletterde elites, boekverluchters, manuscripten, teksten en ideeën verbonden met de rechtspraktijk tijdens de late middeleeuwen. Het congres gaat door in de Bibliotheca Nacional de Portugal in Lissabon van 25 tot 27 februari 2016. Geografisch is de organisatie vooral geïnteresseerd in de Italiaanse, Zuid-Franse en Iberische gebieden. De wijze waarop deze mobiliteitsfenomenen interageerden met de systematiseringsprocessen van het juridisch onderwijs en de rechtspraktijk, alsook de visuele voorstelling van de uitoefening van het recht in verluchte manuscripten vormen belangrijke aandachtpunten. Hoewel deze themata recent in congressen aan bod kwamen, worden ze bij deze verzameld en met elkaar in verband gebracht. De analyse van het globale fenomeen van universitaire mobiliteit in relatie tot het juridisch onderwijs in de verschillende Europese gebieden wordt gecombineerd met aandacht voor de verluchtte juridische manuscripten en de codicologie.

Papers van 20 minuten zijn welkom in het Frans, Engels, Spaans, Portugees of Italiaans en kunnen samen met een CV van 1 bladzijde tot 30 oktober 2015 verzonden worden naar memconference2016@gmail.com, waarna op 15 november antwoord volgt. Meer informatie vindt men hier.

 

  • 24 - 26 juni 2016 - Eleventh Conference on Legal Translation, Court Interpreting and Comparative Legilinguistics (Legal Linguistics), Poznan.

Aan het Institute of Linguistics van de Adam Mickiewicz University in Posnan, Polen, wordt van 24 tot 26 juni 2016 de Eleventh Conference on Legal Translation, Court Interpreting and Comparative Legilinguistics (Legal Linguistics) gehouden. Meer informatie staat de lezen op de congreswebsite. Er is plaats voor rechtshistorische papers en panels. Dit congres geldt meteen ook als het 17th International Roundtables for the Semiotics of Law-congres, waardoor een selectie van de handelingen zal verschijnen in het International Journal for the Semiotics of Law - Revue internationale de Sémiotique juridique. Voorstellen en abstracts voor panels en papers in het Pools, Engels, Spaans, Russisch, Duits en Frans zijn welkom tot eind februari 2016. Net als eventuele vragen kunnen deze verzonden worden naar lingua.legis@gmail.com.

 

  • 28 juni - 1 juli 2016 - 4th biannual ESCLH conference: Culture, Identity and Legal Instrumentalism, Gdańsk.

Het organiserend comité van de vierde tweejaarlijkse conferentie en het uitvoerend comité van de European Society for Comparative Legal History (ESCLH) lanceren hun call for papers voor de conferentie die van 28 juni tot 1 juli 2016 zal gehouden worden in de Universiteit van Gdańsk (Polen), onder de titel Culture, Identity and Legal Instrumentalism. Met dit thema breidt de organisatie een vervolg aan enkele themata uit de vorige ESCHL conferenties. Thematisch steunt het congres op twee pijlers. De instrumentaliteit van het recht wordt er geanalyseerd met enerzijds een functionele benadering (het oplossen van juridische problemen) en een zogenaamde axiological approach anderzijds, waarbij het recht een middel is tot het realiseren van verandering en modernisatie, en/of het vormen en versterken van nationale identiteit of het realiseren van andere nationale objectieven. De meest kwalitatieve papers zullen worden opgenomen in een publicatie. Paper- en panelvoorstellen  zijn welkom voor 15 november 2015, met een e-mail gericht  aan Anna Klimaszewska of Michal Gałędek. Meer informatie vindt u hier.

 

  • December 2016 - “Congo at war(s)”, speciale editie van Journal of Belgian History

In de herdenkingsactiviteiten naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog is de globale dimensie helaas te vaak ondervertegenwoordigd. Dit geldt ook voor de Afrikaanse dimensie en meer in het bijzonder de Congolese. Het onderzoek dat reeds gevoerd werd naar Congo’s plaats in de Eerste Wereldoorlog dateert reeds uit de jaren tachtig en vroeger. De toegankelijkheid van nieuwe archieven en de formulering van nieuwe onderzoeksvragen die verder gaan dan het louter militaire, bieden dan ook de gelegenheid om de geschiedenis van Congo in deze oorlog opnieuw te evalueren, via een andere kijk op de gebeurtenissen. Aan de hand van de speciale editie wil het tijdschrift nog niet gepubliceerde bijdragen over de oorlogservaringen van Belgisch Congo onder de aandacht brengen (en bij uitbreiding eventueel van Rwanda en Burundi). Aan bod zullen thema’s komen zoals neutraliteit, koloniaal bestuur, politieactiviteiten, dwangarbeid, e.d.m.

Alle informatie zoals de voorwaarden voor (actieve) participatie en deadlines kunnen online geraadpleegd worden.

 

  • 25 - 28 mei 2017 - Singularity, Generality and Exemplarity in Legal Discourse, New York.

De Cardozo Law School (New York), in samenwerking met de Universiteit Roma Tre - Law School, organiseert van 25 tot 28 mei het 18de  International Roundtables for the Semiotics of Law-congres, onder de titel Singularity, Generality and Exemplarity in Legal Discourse. De organisatoren verwelkomen een brede waaier aan benaderingen, inclusief rechtshistorisch onderzoek. Een selectie van de handelingen zal verschijnen in het International Journal for the Semiotics of Law - Revue internationale de Sémiotique juridique. Papersvoorstellen zijn welkom bij Angela Condello en Peter Goodrich tot 1 december 2016. Meer informatie op de tweede helft van deze webstek.

 

 

 

3. Kalender

  • 6 oktober 2015 - “Tweehonderd jaar justitie. Historische encyclopedie van de Belgische justitie”, Brussel.

Op dinsdag 6 oktober wordt de gloednieuwe publicatie “Tweehonderd Jaar Justitie. Historische encyclopedie van de Belgische justitie” voorgesteld in Brussel. In het kader van het onderzoeksproject en -netwerk “Justice & Society : Socio-Political History of Justice Administration in Belgium, 1795-2005” biedt deze Encyclopedie een overzicht van de stand van kennis betreffende de geschiedenis van justitie in België. De 28 bijdragen geven een nieuwe kijk op de politieke en intellectuele grondslagen, de interne organisatie en het beleid, de mensen van het recht en hun functies, om dan ten slotte de evolutie van justitie te kaderen in de veranderende maatschappelijke context, vanaf de geboorte van de Belgische Staat uit de revoluties tot aan de crisissen op het einde van de 20ste eeuw.

De voorstelling gaat door vanaf 9.30 in het auditorium van de FOD Justitie, Waterloolaan 115 in Brussel.

De presentatie is een aanrader voor al wie interesse heeft in de geschiedenis van de Belgische justitie en zijn recente evoluties. Het inschrijvingsgeld voor dit event, incl. boek, bedraagt 75 EUR (excl. 21% btw) en omvat: deelname, de nieuwe publicatie “Tweehonderd jaar Justitie” t.w.v. 75 EUR, de catering en  de documentatiemap. Inschrijven kan via studipolis@diekeure.be of www.studipolis.be.

 

  • 6 oktober 2015 - Causerie door Dr. Angela Condello, Universiteit Gent.

Op dinsdag 6 oktober, om 16.30, geeft dr. Angela Condello (Roma III, Law School - Institut Marcel Mauss – Paris) een lezing in het Rechtshistorisch Instituut te Gent (Universiteitstraat 4, lokaal 06.02.100.047). De titel van haar lezing is: “Instance, Example, Case”. De volledige uitnodiging kan u hier vinden.

Wie deze lezing graag zou bijwonen, zendt best eerst een mail naar Karin.Pensaert@UGent.be.

 

  • 7 oktober 2015, Inaugurale rede prof. mr. Rick Verhagen, Nijmegen.

    Prof. mr. Rick Verhagen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit / Faculteit der Letteren met de leeropdracht Romeins recht en samenleving, zal in een academische zitting op woensdag 7 oktober 2015 om 16.30 uur zijn ambt aanvaarden met het uitspreken van zijn rede getiteld: Romeins recht en samenleving: oorzaak en gevolg. De rector magnificus nodigt u uit deze academische plechtigheid bij te wonen. De academische zitting vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aansluitend wordt een receptie gehouden. U kunt zich aanmelden tot 28 september a.s. via www.ru.nl/verhagen.

     

  • 5 - 9 oktober 2015 - Conference of the Southern African Society of Legal Historians, Sun City, South Africa.

De Southern African Society of Legal Historians organiseert een conferentie van 5 tot 9 oktober 2015 met als thema “Legislation in the Western legal tradition”. Dit thema biedt ruimte voor reflectie over een breed scala aan onderwerpen in rechtshistorisch perspectief.

De volledige aankondiging alsook alle praktische informatie kan u hier vinden.

 

  • 29 oktober 2015 - Uitreiking Sarton medaille 2015, Gent.

Op donderdag 29 oktober wordt om 16 uur de Sartonmedaille uitgereikt aan prof. Dr. Jean-Louis Halpérin in auditorium NBIII van de Gentse rechtenfaculteit. De uitreiking gaat gepaard met een lezing door de laureaat, onder de titel Returning to the primacy of statutory law in legal history. Verdere details vindt u op de uitnodiging. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen aan mevrouw Karin Pensaert.

 

30 oktober 2015 - Bijeenkomst Nederlands-Belgische Studiekring voor Rechtsgeschiedenis, Leiden.

De eerstvolgende bijeenkomst van de Nederlands-Belgische Studiekring voor Rechtsgeschiedenis vindt plaats op vrijdag 30 oktober 2015 om 14u30 in de Universiteit van Leiden. Mevr. Vanessa Cavalleri, promovenda van collega Jean-François Gerkens aan de universiteit van Luik, zal er een lezing houden met als titel The Evolution of the Mora Debitoris System as Triggered by the Glossators, gevolgd door Mevr. Hylkje de Jong, Universitair Docent Rechtsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die een lezing zal houden met als titel De receptie van het Romeinse recht in de Basilica.

Vanaf 11.30 zal in zaal C-014 een aperitief geschonken worden. Daarna vindt om 13u. een lunch plaats in Restaurant De Malle Jan, Nieuwsteeg 9-11; de kosten daarvan zullen, inclusief wijn, maximaal € 40 bedragen.

We interesse heeft kan een mail sturen naar wallinga@law.eur.nl.

 

  • 10 november 2015 – Doctoraatsverdediging Augustín Parise, Maastricht.

Aan de universiteit van Maastricht verdedigt dr. Augustín Parise zijn doctoraal proefschrift, getiteld “Ownership Paradigms in American Civil Law Jurisdictions: Manifestations of the Shifts in the Legislation of Louisiana, Chile, and Argentina (16-20th Centuries)”. De verdediging vindt plaats op 10 november 2015, om 16u, in de Aula van de universiteit van Maastricht, Minderbroedersberg 4-6, Maastricht. De volledige uitnodiging kan u hier vinden.

 

  • 13 november 2015: Colloquium 'Tweehonderd jaar Grondwet 1815' , Brussel.

Tweehonderd jaar geleden werden de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden verenigd tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In het kader van die vereniging kwam de Grondwet van 1815 tot stand. Ter gelegenheid daarvan organiseren de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland op 13 november 2015 een colloquium in Brussel.

Invalshoek van het colloquium is in hoeverre de Grondwet van 1815 nog zijn stempel drukt op het staatsbestel van België en Nederland op het gebied van het tweekamerstelsel, de grondwetsherziening, decentralisatie en de wijze waarop wordt omgegaan met het supranationale kader. Ook zal worden ingegaan op de totstandkoming van de Grondwet. Het colloquium wordt gehouden in het Paleis der Academiën in Brussel.

Wie interesse heeft, kan zich inschrijven via deze link.

 

  • 19 - 21 november 2015 – Le situazioni possessorie, Rome.

Aristec organiseert van 19 tot 21 november 2015 aan de Roma Tre universiteit een congres gewijd aan het bezit, waarbij zowel het rechtsvergelijkende als rechtshistorische aan bod zullen komen. Deelname aan het congres is gratis, maar deelnemers worden verzocht zich vooraf via e-mail aan te melden. Meer informatie vindt u hier.

 

  • 17 - 18 maart 2016 - Das ADHGB von 1861 als gemeinsames Obligationenrecht in Mitteleuropa, Regenburg.

Prof. Dr. Martin Löhnig en Dr. Stephan Wagner organiseren op 17 en 18 maart 2016 een congres aan de universiteit Regensburg over de invloed van het Algemeines Deutsches Handelsgezetsbuch uit 1861. Het congres kijkt specifiek naar de invloed van het wetboek op de codificaties in de verschillende Europese natiestaten binnen de juridische fragmentatie van de negentiende en vroege twintigste eeuw. Het programma met inschrijvingsmodaliteit is bij deze beschikbaar.

4. Varia

  • Vacature “Assistant Professor in the field of Global Legal History”, Tilburg Law School, Tilburg University.

De Tilburg Law School is op zoek naar een “Assistant Professor in the field of Global Legal History”. Solliciteren kan tot en met 18 oktober 2015.

Alle praktische informatie is te vinden op de website.

 

  • Predoctorale beurzen rechtsiconologie, KHI, Firenze.

Het Kunsthistorisches Institut in Florenz (Max-Planck-Insitut) nodigt onderzoekers uit een beursaanvraag in te dienen voor twee predoctorale beurzen van drie maand, beginnend in januari 2016 of later, binnen de Minerva Research Group The Nomos of Images. Manifestations and Iconology of the Law. Onderzoeksthema’s rond rechtsiconologie in gelijk welke periode of geografische context zijn ten laatste op 15 november 2015 welkom op het adres van dr. Carolin Behrmann via carolin.behrmann@khi.fi.it of Kunsthistorisches Institut in Florenz
Max-Planck-Institut Administration/Verwaltung (Minerva Research Group), Via Giuseppe Giusti 44 - I-50121 Florence.

Meer informatie staat te lezen op de KHI-website.

 

  • Herlancering van het tijdschrift American Journal of Legal History, Oxford University Press.

In een persbericht kondigde Oxford University Press de herlancering van het tijdschrift American Journal of Legal History aan. Vanaf 2016 zal het redactieteam geleid worden door Professor Stefan Vogenauer (Max Planck Institute for European Legal History, Frankfurt) en Professor Alfred Brophy (University of North Carolina School of Law, Chapel Hill).

Meer info kan u terugvinden op de webstek.

 

  • Academiejaar 2015-2016 - International Order and Justice Lecture Series, Gent.

In associatie met de VUB en de KUL en met financiële steun van de Belgian Society for International Law en de ILA Belgium organiseren Tom Ruys (UGent) en Frederik Dhondt (VUB/UGent-FWO) dit academiejaar (2015-2016) een gratis lezingenreeks onder de titel ‘International Order and Justice Lecture Series’, waarbij de lezing telkens wordt gevolgd door een gesloten sessie met de spreker, bedoeld voor doctorandi. Voor deze sessies kunnen doctorandi een onderzoekspresentatie houden en daarvoor een abstract indienen bij de organisatie (tom.ruys@ugent.be en frederik.dhondt@ugent.be). Doctorandi die alle lezingen en sessies volgen, verkrijgen een ECTS certificaat van de UGent Doctoral Schools. Het programma vindt u hier terug.

De eerste lezing  gaat door op 12 oktober (Olivier Corten/ULB).


  • Ten slotte vestigen we graag uw aandacht op volgende webstek, https://parlementdeparis.hypotheses.org/, die volledig gewijd is aan het Parlement de Paris. U kunt er uitgebreid informatie terugvinden over het Parlement, maar ook over diens griffie en parket.

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,

De redactie:

Dirk Heirbaut,
Elisabeth Bruyère,
Bruno Debaenst,
Frederik Dhondt,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Matthias Van Der Haegen,
Maarten Vankeersbilck,
Amélie Verfaillie.

M.m.v.

Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden, mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.