nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - November 2015

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

Geachte lezer,

Deze Courant bevat weer heel wat boeiend nieuws. Opvallend is dat hij twee mooie samenwerkingen tussen de Nederlanden en de Amerika’s bevat. Walter Prevenier en zijn Amerikaanse collega Peter Arnade schreven samen een boek over de genadebrieven in de Bourgondische Nederlanden. Dat verscheen eerst in het Engels, maar nu is ook een Nederlandse versie beschikbaar, zodat men dit werk van de tandem Prevenier-Arnade op alle vlakken geslaagd kan noemen. Een andere transatlantische kruisbestuiving zal deze maand nog vruchten dragen. Agustin Parise zal zijn proefschrift verdedigen op 10 november verdedigen. Een Argentijn die een proefschrift geschreven heeft in Nederland over zijn eigen land, Louisiana en Chili: veel comparatiever kan de rechtsgeschiedenis niet zijn. Wie na Parises doctoraat niet genoeg kan krijgen van de vergelijkende rechtsgeschiedenis, raden we alvast aan om de calls for papers verder in deze nieuwsbrief te bekijken. Opvallend daarbij is toch wel dat deze niet enkel van de usual suspects, zoals België en de VS, komen, maar ook vanuit Finland, Servië en Polen. Wij kunnen enkel maar warm aanbevelen om uitnodigingen van onze collega’s in al deze landen warm gehoor te geven.

Met vriendelijke groeten,

Dirk Heirbaut

namens de redactie

 

 

1. Recente Publicaties

  • P. ARNADE & W. PREVENIER, Onze gratie en genade. Misdaad en vergiffenis in de Bourgondische Nederlanden, Utrecht, Houtekiet/Omniboek, 2015, 320 p.
    Kom mee naar de straten van de Bourgondische Nederlanden. De taveernes, de werkplaatsen, de huizen en de bordelen: ze komen allemaal aan bod in dit boek over de gewone man in de vijftiende eeuw. Familietwisten, burenruzies, ontrouw en ontvoering worden liederlijk en schaamteloos gedetailleerd beschreven in gratieverzoeken en genadebrieven van het volk aan de hertogen.


    Hoogleraren Walter Prevenier en Peter Arnade onderzochten waarom de Bourgondische hertogen gratie verleenden en hoe dat in verhouding stond met de traditionelere juridische mores van die tijd. Ze ontdekten dat de genadebrieven een rijke historische bron zijn over het alledaagse leven in de late middeleeuwen. De mooiste, spannendste en treffendste verhalen hebben ze opgetekend in Onze gratie en genade.

     

    Online bestellen kan: http://www.kok.nl/boek/onze-gratie-en-genade/#sthash.bkb68uGE.dpuf
 

  • M. DE KOSTER, D. HEIRBAUT & X. ROUSSEAU (eds.), Tweehonderd jaar justitie/Deux siècles de justice, Brugge, Die Keure, 2015, 608 p.

    Ten tijde van de commotie door de zaak Dutroux weerklonk meermaals de slogan dat het Belgisch justitieel apparaat de overstap diende te maken van de 19de naar de 21ste eeuw. De justitiële wereld is nochtans nooit gestopt met evolueren overeenkomstig de veranderende kenmerken en noden van de Belgische samenleving.
    In het kader van het onderzoeksproject en –netwerk «Justice & Society: Socio- Political History of Justice Administration in Belgium, 1795-2005» (PAI 6/01, FOD  wetenschapsbeleid) biedt deze Encyclopedie een overzicht van de stand van de kennis betreffende de geschiedenis van justitie in België.


    De 28 bijdragen geven een nieuwe kijk op de politieke en intellectuele grondslagen, de interne organisatie en het beleid, de mensen van het recht en hun functies, om dan ten slotte, de evolutie van justitie te kaderen in de veranderende maatschappelijke context, vanaf de geboorte van de Belgische Staat uit de revoluties tot aan de crisissen op het einde van de 20ste eeuw.

    Inhoudstafel

 

  • S. DONLAN & D. HEIRBAUT (eds.), The laws’ many bodies. Studies in legal hybridity and jurisdictional complexity c1600-1900, Berlijn, Duncker & Humblot, 2015, 271 p.

    In de Westerse wereld was de totstandkoming van staten, de ontwikkeling van nationale wetgeving, het uitschakelen van andere jurisdicties en de marginalisering van niet-juridische normen een werk van lange adem. Dit werk bekijkt de veelheid aan Europese juridische tradities doorheen de geschiedenis. De juridische hybriditeit en complexiteit wordt getoond door middel van case studies uit een aantal verschillende tradities: Anglo-Amerikaanse, continentale, Scandinavische en gemengde systemen. De auteurs herinneren er ons aan dat de staat binnen een wettelijk kader ageert. Ze contesteren de traditionele anachronistische visies over het moderne rechtsnationalisme, positivise en centralisme. De bestaande ideeën van overeenstemming tussen recht, cultuur en maatschappij worden uitgedaagd, net zoals de verdeling van de Westerse tradities in afzonderlijke rechtsfamilies. De lessen uit dit pluralistisch verleden kunnen een ander licht werpen op het heden, zowel in het Westen als in de rest van de wereld.

    Inhoudstafel

 

  • L. SICKING, La naissance d’une thalassocratie. Les Pays-Bas et la mer à l’aube du Siècle d’Or, Paris, PUPS, 2015.


    Dit boek bekijkt de bijdrage die de Bourgondische en Habsburgse Nederlanden leverden aan de opkomst van de Hollandse Republiek als een maritieme macht. Op een Braudeliaanse wijze worden drie onderzoekslijnen bekeken. Het eerste deel focust op de lange termijn en bekijkt de geografische en infrastructuursontwikkeling van havensteden. In het tweede deel bekijkt de auteur de ‘temps conjoncturel’ of de sociale en economische ontwikkelingen en meer specifiek de handel over zee, visserij en het maritieme risicomanagement. Het derde deel behandelt op kortere tijd of de ‘temps événementiel’ (politieke ontwikkelingen) en bevat hoofdstukken over militaire transportren over zee, de onstabiele ontwikkeling van admiraliteiten en de Hollandse revoltes op zee.

    Het werk is het resultaat van het onderzoek dat Louis Sicking de laatste twee decennia voerde en biedt belangrijke nieuwe inzichten in de maritieme geschiedenis van de Lage Landen in de 15de en 16de eeuw en een vernieuwende blik werpt op de ontstaansgeschiedenis van de Republiek.

    Inhoudstafel

 

2. Call For Papers

  • 14-15 Januari 2016 - Learning law by doing: exploring legal literacy in premodern societies, Turku (Finland)

Overal in Europa was er een kloof tussen het geleerde recht en het vaak ongeletterde volk. Vooral daar waar de rechtstaal een andere was dan de taal gesproken door het volk - zoals Latijn of Frans - werd het recht gemonopoliseerd door 'geleerde' juristen. Toch waren er naast deze professionals ook anderen die enige juridische 'geletterdheid' hadden, dat wil zeggen dat ze het recht kenden of over juridische vaardigheden beschikten. Deze leken zijn tot op de dag van vandaag onderbelicht gebleven in het rechtshistorisch onderzoek.

Het kan bijvoorbeeld gaan om personen die hun studies nooit afwerkten, of zij die juridisch werk verrichtten zoals klerken, baljuws en ambtenaren. Leden van een jury, lekenrechters en priesters behoorden dan weer eerder tot de juridisch geletterden in hun gemeenschappen waardoor ze als tussenpersoon konden optreden tussen de bevolking en de overheid. Deze leken verkregen hun juridische kennis en vaardigheden niet altijd door een volledig afgewerkte opleiding, maar vaak door het gewoon in de praktijk te beoefenen. Helaas brengt een schaarsheid aan bronnen hun verhaal zelden naar voor.

Deze conferentie wil de juridische kennis bij leken in de vroegmoderne tijd bestuderen. Zowel Europese als niet-Europese rechtsculturen kunnen tegen het licht gehouden worden.

Meer informatie over deze conferentie kan u verkrijgen bij mia.korpiola@utu.fi, of u stuurt prof. dr. Korpiola een abstract van om en bij de 200 woorden en dat vóór 23 november 2015.

 

  • 6-8 mei 2016 - History of legal sources: the changing structures of law (22ste Annual Forum of Young Legal Historians), Belgrado (Servië).

Begin mei vindt de Europese hoogmis voor de jonge rechtshistorici, het Forum of Young Legal Historians, voor de 22ste keer plaats. Dit maal is de organisatie in handen van de jonge rechtshistorici van de Universiteit van Belgrado (Servië). Het thema is History of legal sources. Juridische bronnen en hun onderlinge verhouding stellen ons in staat de hoofdlijnen, het begrip en de toepassing van het recht binnen een bepaald systeem te bevatten.

Dit onderwerp biedt talloze mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek: juridische bronnen kunnen vanuit een rechtstheoretisch perspectief benaderd worden om de grondslag van een norm te kennen; vanuit historisch perspectief kunnen de vele verschillende juridische bronnen en hun hiërarchie in verschillende tijdvakken worden bekeken; vanuit praktisch oogpunt kunnen de gevolgen van specifieke rechtsbronnen in de echte wereld worden bekeken. Het doel van het Forum is om die complexiteit te bespreken en het belang van de verschillende juridische bronnen in onderscheiden juridische systemen doorheen de geschiedenis te onderkennen.


De volgende onderwerpen kunnen worden gezien als verbonden met het thema: de relatie tussen rechters en wetgevers, de hiërarchie van nationale en grensoverschrijdende juridische bronnen, conflict tussen wetten, de structurele verschillen tussen civil law en common law, de tegenstelling tussen publiek- en privaatrecht, de verdeling van de normatieve kracht tussen particuliere entiteiten en de staat, enz.

Papers over elk aspect van rechtsbronnen maken kans om aanvaard te worden. Eenieder wordt aangemoedigd innovatieve benaderingen en multidisciplinair onderzoek te presenteren. Interesse om deel te nemen? U stuurt uw abstract van max. 500 woorden en uw CV naar forum2016@aylh.org en dat ór 1 februari 2016. Indien u vragen heeft kan u op hetzelfde e-mailadres het organiserend comité bereiken.

Andere praktische zaken: elke presentatie duurt max. 20 minuten en de conferentiebijdrage bedraagt €100. Hou ook de officiële webpagina http://www.aylh.org in de gaten, net zoals de facebookpagina.

De vergoeding moet worden betaald aan:

Andreja Katancevic, Tanaska Rajica 22 Krusevac
Rekeningnr. :
RS35265050000010738802
BIC & Bank: RZBSRSBG RAIFFEISEN BANKA AD, BEOGRAD, RS
Mededeling: AYLH conference fee


  • 24 - 26 juni 2016 - Eleventh Conference on Legal Translation, Court Interpreting and Comparative Legilinguistics (Legal Linguistics), Poznan (Polen).

Aan het Institute of Linguistics van de Adam Mickiewicz University in Posnan, Polen, wordt van 24 tot 26 juni 2016 de Eleventh Conference on Legal Translation, Court Interpreting and Comparative Legilinguistics (Legal Linguistics) gehouden. Meer informatie staat te lezen op de congreswebsite. Er is plaats voor rechtshistorische papers en panels. Dit congres geldt meteen ook als het 17th International Roundtables for the Semiotics of Law-congres, waardoor een selectie van de handelingen zal verschijnen in het International Journal for the Semiotics of Law - Revue internationale de Sémiotique juridique. Voorstellen en abstracts voor panels en papers in het Pools, Engels, Spaans, Russisch, Duits en Frans zijn welkom tot eind februari 2016. Net als eventuele vragen kunnen deze verzonden worden naar lingua.legis@gmail.com.

 

  • 28 juni - 1 juli 2016 - 4th biannual ESCLH conference: Culture, Identity and Legal Instrumentalism, Gdańsk (Polen).

Het organiserend comité van de vierde tweejaarlijkse conferentie en het uitvoerend comité van de European Society for Comparative Legal History (ESCLH) lanceren hun call for papers voor de conferentie die van 28 juni tot 1 juli 2016 zal gehouden worden in de Universiteit van Gdańsk (Polen), onder de titel Culture, Identity and Legal Instrumentalism. Met dit thema breit de organisatie een vervolg aan enkele themata uit de vorige ESCHL conferenties. Thematisch steunt het congres op twee pijlers. De instrumentaliteit van het recht wordt er geanalyseerd met enerzijds een functionele benadering (het oplossen van juridische problemen) en een zogenaamde axiological approach anderzijds, waarbij het recht een middel is tot het realiseren van verandering en modernisatie, en/of het vormen en versterken van nationale identiteit of het realiseren van andere nationale objectieven. De meest kwalitatieve papers zullen worden opgenomen in een publicatie. Paper- en panelvoorstellen  zijn welkom voor 15 november 2015, met een e-mail gericht  aan Anna Klimaszewska of Michal Gałędek. Meer informatie vindt u hier.

 

  • December 2016 - “Congo at war(s)”, speciale editie van Journal of Belgian History

In de herdenkingsactiviteiten naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog is de globale dimensie helaas te vaak ondervertegenwoordigd. Dit geldt ook voor de Afrikaanse dimensie en meer in het bijzonder de Congolese. Het onderzoek dat reeds gevoerd werd naar Congo’s plaats in de Eerste Wereldoorlog dateert reeds uit de jaren tachtig en vroeger. De toegankelijkheid van nieuwe archieven en de formulering van nieuwe onderzoeksvragen die verder gaan dan het louter militaire, bieden dan ook de gelegenheid om de geschiedenis van Congo in deze oorlog opnieuw te evalueren, via een andere kijk op de gebeurtenissen. Aan de hand van de speciale editie wil het tijdschrift nog niet gepubliceerde bijdragen over de oorlogservaringen van Belgisch Congo onder de aandacht brengen (en bij uitbreiding eventueel van Rwanda en Burundi). Aan bod zullen thema’s komen zoals neutraliteit, koloniaal bestuur, politieactiviteiten, dwangarbeid, e.d.m.

Alle informatie zoals de voorwaarden voor (actieve) participatie en deadlines kunnen online geraadpleegd worden.

 

  • 25 - 28 mei 2017 - Singularity, Generality and Exemplarity in Legal Discourse, New York (VS).

De Cardozo Law School (New York), in samenwerking met de Universiteit Roma Tre - Law School, organiseert van 25 tot 28 mei het 18de  International Roundtables for the Semiotics of Law-congres, onder de titel Singularity, Generality and Exemplarity in Legal Discourse. De organisatoren verwelkomen een brede waaier aan benaderingen, inclusief rechtshistorisch onderzoek. Een selectie van de handelingen zal verschijnen in het International Journal for the Semiotics of Law - Revue internationale de Sémiotique juridique. Papersvoorstellen zijn welkom bij Angela Condello en Peter Goodrich tot 1 december 2016. Meer informatie op de tweede helft van deze webstek.

3. Kalender

  • 5-6 november 2015 - Journée de valorisation de la recherche: 70 ans de justice pénale des mineurs (Roubaix, Frankrijk)

In 2015 bestaat de "ordonnance du 2 février 1945 relative à la délinquance juvénile" zeventig jaar. Op dat moment introduceerde Frankrijk, naar het voorbeeld van enkele andere landen in Europa, een specifiek strafrechtelijke benadering voor jeugddelinquenten. Deze verjaardag biedt de gelegenheid om een historisch overzicht te geven over de totstandkoming van de wet, de evolutie ervan - net zoals de veranderingen in de procedure - en een mogelijke visie te geven over de toekomst van deze regelgeving.

Deze wetenschappelijke bijeenkomst wordt georganiseerd door het Ecole Nationale de Protection Judiciaire de la Jeunesse in samenwerking met het Centre d'Histoire Judiciaire, Sciences-Po Lille, CERAPS en CESDIP. Het gaat door in de Ecole Nationale de Protection Judiciaire de la Jeunesse, Rue du Curoir 16, 59100 Roubaix. Het programma is ook bekend.


  • 6 november 2015 - Doctoraatsverdediging La prostitution dans le Nord de la France pendant l'entre deux-guerres dra. Hélène Duffuler-Vialle (Lille, Frankrijk)

Aan het Rijselse Centre d'Histoire Judiciaire verdedigt promovenda Hélène Duffuler haar doctoraatscriptie met als titel La prostitution dans le Nord de la France pendant l'entre deux-guerres. De openbare verdediging gaat door op vrijdag 6 november 2015 vanaf 9u in de Salle des Actes van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Université Lille 2, Place Déliot 1, 59000 Lille.

 

  • 10 november 2015 - Doctoraatsverdediging Ownership paradigms in American civil law jurisdictions: Manifestations of the shifts in the legislation of Louisiana, Chile and Argentina (16th – 20th centuries) door Agustin Parise (Maastricht, Nederland)

Op dinsdag 10 november 2015, om 16u, in de aula van de Maastrichtse Universiteit, verdedigt Agustin Parise zijn doctoraat dat hij maakte onder het promotorschap van prof. dr. C.H. van Rhee en prof. dr. J.H.M. van Erp. De aula bevindt zich op volgend adres: Minderbroedersberg 4-6 te Maastricht. Hoewel de verdediging openbaar gebeurt, wordt het op prijs gesteld uw aanwezigheid te melden via defenseparise@gmail.com.

 

  • 12 november 2015 - Lezing Hoe de Leidse Alma Mater aan het eind van haar Latijn kwam door dr. J. Spoelder (Leiden, Nederland)

Op donderdag 12 november 2015 houdt dr. J. Spoelder een lectio, getiteld: Hoe de Leidse Alma Mater aan het eind van haar Latijn kwam. Latijn verloor in de 18e eeuw in landen als Frankrijk, Duitsland en Engeland haar status als de taal van de internationale geleerdenwereld. In Nederland daarentegen bleef Latijn tot 1876 de voorgeschreven wetenschappelijke voertaal. Behoudens uitzonderingen diende het gehele universitaire onderwijs in het Latijn te worden gegeven. Pas met de Wet op het Hoger Onderwijs van 1876 werd bepaald dat Latijn óf Nederlands de universitaire voertaal zou zijn. In de praktijk betekende dit vrijwel het einde van Latijn als wetenschapstaal in ons land. Dr. J. Spoelder zal de vraag beantwoorden waarom het Latijn in Nederland zo lang als academische voertaal in gebruik bleef.   

U bent om 17.30 uur van harte welkom op de Leidse Afdeling Rechtsgeschiedenis (B3.41) voor de borrel, waarna om 18.30 uur de lezing zal aanvangen in lokaal B0.30.

 

  • 11-13 november 2015 - Visualising law: visual jurisprudence and literature (Verona, Italië)

Aan de universiteit van Verona gaat van 11 tot en met 13 november de internationale conferentie Visualising law: visual jurisprudence and literature door. Tal van experts bespreken er onderwerpen die verband houden met Law & the Visual. Het programma is bekend gemaakt. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via prof. dr. Daniela Carpi.

 

  • 13 november 2015 - Colloquium 200 jaar Grondwet 1815 (Brussel, België)

In 1815 werden de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden verenigd tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In het kader van die vereniging kwam de Grondwet van 1815 tot stand, vandaag 200 jaar geleden. Ter gelegenheid daarvan organiseren de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Algemene Vergadering van de Vlaamse Regering in Nederland op 13 november een colloquium.

Invalshoek van het colloquium is in hoeverre de Grondwet van 1815 nog haar stempel drukt op het staatsbestel van zowel België als Nederland op het gebied van het twee-kamerstelsel, de grondwetsherziening, decentralisatie en de wijze waarop wordt omgegaan met het supranationale kader. Deze aspecten zullen worden belicht vanuit zowel Belgisch als Nederlands perspectief. Ook zal worden ingegaan op de totstandkoming van de Grondwet. Het definitieve programma is nu ook bekend.

Het colloquium gaat door in het Paleis der Acadamiën, Hertogsstraat 1, Brussel.

 

  • 19-21 november 2015 - ARISTEC, Internationale bijeenkomst La situazioni possessorie (Rome, Italië)
    De Associazione Internazionale per la Ricerca Storico-Giuridica e Comparistica organiseert van 19 tot en met 21 november 2015 een internationale rechtshistorische en rechtsvergelijkende bijeenkomst over 'het bezit'. Deelname is kosteloos, maar het wordt gewaardeerd uw aanwezigheid te melden via maurizio.dilisio@uniroma3.it. Het programma is ook online beschikbaar.

 

  • 20 November 2015 - 10 jaar leerstoel Constant Matheeussen (Brussel, België)

Op vrijdag 20 november 2015 is er om 9u15 een viering ter nagedachtenis van prof. Constant Matheeussen en het tienjarig bestaan van zijn leerstoel. Die viering gaat door in het Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, Brussel. Het programma bestaat uit volgende lezingen:

9u15 Verwelkoming door prof. Bert Demarsin, campusdecaan Faculteit Rechtsgeleerdheid KU Leuven Campus Brussel
9u20 Schets van prof. Constant Matheeussen door prof. Koen Geens, minister van Justitie
9u30 Inleiding door Prof. Dirk Heirbaut, Voorzitter Comité voor Rechtsgeschiedenis KVAB
9u40 De jurisprudentie van het dagelijks leven door prof. Frits Brandsma, RU Groningen
10u00 Geen recht op luiheid - Vives en de publieke armenzorg door prof. Wim Decock
10u30 De last van het verleden en de hervorming van de sociale zekerheid door prof. Danny Pieters, vicerector KU Leuven
11u00 Receptie

Uw meldt uw aanwezigheid aan via: https://www.law.kuleuven.be/apps/activiteiten_ci/nl/portaal/activiteit/view_activiteit/2425

 

  • 9-12 december 2015 - Internationale conferentie Innocent III and his time. From absolute papal monarchy to the Fourth Lateran Council (Murcia, Spanje)

Paus Innocentius III blijft tot vandaag belangrijk voor elke rechtshistoricus. Zijn beslissende bijdragen tot de politieke en religieuze situatie in de 13de eeuw en de 800ste verjaardag van het Vierde Lateraans Concilie en de Engelse Magna Charta zijn de aanleiding voor deze internationale conferentie. De bedoeling van de organisatoren ligt er in om de figuur van Innocentius III te linken aan deze juridische mijlpalen.

Het programma en de link voor de online-registratie is nu bekend gemaakt.

4. Varia

  • Standen & Landen: nieuwe bestuursploeg en leden

    In 2015 nam een nieuwe bestuursploeg het roer van Standen & Landen/Anciens Pays et Assemblées d’Etats over. De zeskoppige ploeg bestaat uit mediëvisten, vroegmodernisten en contemporeanisten, zowel met een historische als een rechtswetenschappelijke achtergrond, en is verbonden aan verschillende Belgische universiteiten en het archiefwezen. Vanuit deze veelzijdige achtergrond zal het bestuur de rijke publicatietraditie van Standen & Landen verderzetten. Sinds 1951 zijn in totaal 110 volumes verschenen over de meest uiteenlopende facetten van machtsuitoefening en rechtsgeschiedenis, een indrukwekkende reeks waarvan het laatste boek in mei 2015 feestelijk werd voorgesteld in de salons van de Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Met deze publicatie van Frederik Verleden over de verhouding tussen de Belgische politieke partijen en hun parlementsleden in de 20e eeuw richt Standen & Landen zich voortaan, naast de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd, ook op de nieuwste en hedendaagse geschiedenis. Ook kon het publiek in de Kamer genieten van een voordracht van prof. Olivier Christin (Université de Neuchâtel) over stemrecht vóór de opkomst van de westerse democratieën, waarmee de dialoog met het boek werd aangegaan. In dezelfde lijn plant de nieuwe bestuursploeg een jaarlijks evenement waarbij een voordracht door een gerenommeerde wetenschapper gecombineerd wordt met het bezoek aan locaties die nauw met machtsuitoefening in het huidige België verbonden zijn.

    Om de continuïteit van de activiteiten van de niet-gesubsidieerde vereniging Standen & Landen te kunnen waarborgen, wordt als vanouds een beroep gedaan op ledenbijdragen. Het jaargeld voor Standen & Landen bedraagt slechts € 15 en wordt enkel benut voor de organisatie van de geplande activiteiten. Voor dit bedrag heeft elk lid gratis toegang tot de evenementen die Standen & Landen organiseert, kan hij/zij bij uitgeverij Inni boeken uit de reeks met een korting van 10% aanschaffen, en krijgt hij/zij een electronische nieuwsbrief in de bus. Daarenboven zal de website binnenkort toegang bieden tot scans van de oudste nummers uit de publicatiereeks. Jaarlijks zullen alle leden ook worden uitgenodigd voor de Algemene Vergadering van Standen & Landen, die telkens in het voorjaar plaatsvindt.

    Meer informatie vindt u op de website: https://standenenlanden.wordpress.com. Indien u de werkzaamheden van Standen & Landen een warm hart toedraagt, nodigen wij graag uit lid te blijven of te worden van de vereniging. Gelieve daarvoor een e-mail met uw gegevens te sturen naar standenenlanden@gmail.com en uw contributie voor de periode oktober 2015-september 2016 te storten op onderstaand rekeningnummer onder vermelding “ledenbijdrage 2015-2016”:

    IBAN: BE15 0682 1372 0430
    BIC: GKCCBEBB
    t.n.v.: Standen en Landen vzw

    De ganse bestuursploeg dankt u voor het vertrouwen en de steun.

Met vriendelijke groet,

De Redactie

Dirk Heirbaut,
Elisabeth Bruyère,
Bruno Debaenst,
Frederik Dhondt,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Matthias Van Der Haegen,
Maarten Vankeersbilck,
Amélie Verfaillie
Alain Wijffels.

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden, mail dan naar: courant@ugent.be

 

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.