nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - Februari 2016

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

Geachte lezer,

Bij de voorbereiding van deze aflevering van de Courant viel plots op dat het volgende congres van de Société internationale Fernand De Visscher pour l’Histoire des Droits de l’Antiquité in Parijs zal doorgaan. Of dat een rol speelde voor de organisatoren of het comité weten we niet, maar er is een band tussen de SIHDA en Parijs in de persoon van Fernand De Visscher. Tussen het behalen van zijn diploma in Gent en zijn aanstelling als docent ondernam De Visscher een studieverblijf in o.a. Parijs. Toen kon hij nog niet vermoeden dat hij daar in 1948 een eredoctoraat zou krijgen en dat Parijs ook de gaststad zou zijn voor het eerste Congres De Visscher zonder hem. Kortom, Parijs is zeker een geschikte stad voor een congres van de Société De Visscher.
De tijden zijn ondertussen toch wel veranderd, zoals mag blijken uit de geschiedenis van dit genootschap, zoals onze Luikse collega Jean-François Gerkens die geschreven heeft. Bij de eerste congressen die De Visscher organiseerde was het gezelschap nog klein genoeg om iedereen bij de organisator thuis in Ukkel uit te nodigen. Volgende beschrijving door Gaudemet, zoals geciteerd door Gerkens, doet in elk geval wegdromen: “cette belle demeure, où les oeuvres d’art se mêlaient aux livres de travail, où le calme d’un jardin, le repos des grands arbres dispensaient d’aller chercher des vacances au loin”. We hebben het vlug even nagegaan via de kaarten en foto’s van Google en blijkbaar staan die bomen ondertussen nog steeds overeind. Dat geldt ook voor de Société De Visscher. Het succes is ondertussen zo groot dat het onmogelijk was voor de Parijse organisatoren  om zelfs nog maar enkel de sprekers bij hen thuis uit te nodigen. Gelukkig is desondanks de sfeer van vriendschap die De Visscher bracht niet verloren gegaan. Wie die dus zelf wil beleven, weet waarheen.

 

Met vriendelijke groeten,

Dirk Heirbaut

namens de redactie

 

 

1. Recente Publicaties

2. Call For Papers

 
  • 6 - 7 mei 2016 – Gens de Guerre – Gens de Robe; Public Order and Social Order, Brussel

De Société d’histoire du droit et des institutions des pays flamands, picards et wallons organiseert op 6 en 7 mei van dit jaar haar internationale colloquium onder de titel Gens de Guerre – Gens de Robe; Public Order and Social Order. Daarvoor verwelkomt zij papervoorstellen binnen én buiten dit thema, in het Nederlands, Frans of Engels. Deze kunnen verstuurd worden naar shorvat@skynet.be tot 29 februari 2016. Inschrijvingen zijn mogelijk door het invullen en opsturen van het formulier.

 

  • 24 - 26 juni 2016 - Eleventh Conference on Legal Translation, Court Interpreting and Comparative Legilinguistics (Legal Linguistics), Poznan (Polen).

Aan het Institute of Linguistics van de Adam Mickiewicz University in Posnan, Polen, wordt van 24 tot 26 juni 2016 de Eleventh Conference on Legal Translation, Court Interpreting and Comparative Legilinguistics (Legal Linguistics) gehouden. Meer informatie staat te lezen op de congreswebsite. Er is plaats voor rechtshistorische papers en panels. Dit congres geldt meteen ook als het 17th International Roundtables for the Semiotics of Law-congres, waardoor een selectie van de handelingen zal verschijnen in het International Journal for the Semiotics of Law - Revue internationale de Sémiotique juridique. Voorstellen en abstracts voor panels en papers in het Pools, Engels, Spaans, Russisch, Duits en Frans zijn welkom tot eind februari 2016. Net als eventuele vragen kunnen deze verzonden worden naar lingua.legis@gmail.com.

 

  • 27 - 28 Juni 2016 - Law in the History of Capitalism, Chicago

Het congress Law in the History of Capitalism dat doorgaat op 27 en 28 juni 2016 en uitgaat van de American Bar Foundation, de American Society for Legal History, de University of Chicago Law School, de Indiana University Maurer School of Law, de University of Illinois College of Law, de University of Michigan Law School, de University of Minnesota Law School, en de University of Pennsylvania Law School, verwelkomt papers van jonge onderzoekers die originele analyses naar voor brengen omtrent de historische relatie tussen recht en kapitalisme. Zij die dit wensen kunnen papervoorstellen van 300 woorden en een CV indienen voor 15 februari 2016 via de website. Geselecteerde deelnemers zullen uiteindelijk ook gevraagd worden een 10.000 woorden-tellende paper te schrijven.

 

  • 5 oktober 2016 - Capital, crédit et profession dans les villes européennes (XIVe-XIXe s.), Parijs

Dit congres, georganiseerd door Laurence Croq, Vincent Meyzie en Vincent Demont van de Universiteit Paris Ouest Nanterre – CHISCO, handelt over overdrachten en aankopen met overdracht van reële of fictieve fondsen binnen een gereglementeerd kader (orde, beroepsgroep, politieke autoriteit) in het Frankrijk en Europa van de 14de tot de 19de eeuw. De politiek-institutionele regulering en de economische en sociale dimensie behoren daarbij tot de onderzoeksassen. Tot 29 februari 2016 zijn papervoorstellen van 2500-4000 tekens en een kort CV welkom bij de congresorganisatoren.

 

  • 7 - 8 Oktober 2016 - Britisch Crime Historians Symposium (University of Edinburgh, Edinburgh, Schotland)

    Het British Crime Historians Symposium verzamelt om de twee jaar om onderzoek omtrent strafrechtsgeschiedenis te bespreken. In principe beperkt deze conferentie zich tot de Britse eilanden en de vroegere Britse kolonies, maar het organiserend comité moedigt vergelijkende en transnationale studies aan. Dit jaar staat de bijeenkomst in het teken van:
    * Interdisciplinariteit
    * Comparatieve, internationale en transnationale geschiedenis
    * De relatie tussen heden en verleden.

    Keynotes Speakers zijn Professor David Garland (New York University) en Dr Julia Laite (Birkbeck, University of London). Geïnteresseerden kunnen een titel en bijhorend abstract indienen van max. 250 woorden. Uiteraard dienen de contactgegevens (naam, universiteit en afdeling, e-mail) meegedeeld te worden. Ook voorstellen om een panel te organiseren zijn welkom. In dat geval mag het doel van het panel slechts in 150 woorden worden omschreven, waarna elk lid zijn/haar abstract kan uiteenzetten. Alles kan gestuurd worden naar BCH5@ed.ac.uk en dat voor 31 maart 2016.

    Het organiseren comité bestaat uit: Chloe Kennedy (School of Law, University of Edinburgh); Louise Jackson, David Silkenat en Rian Sutton (School of History Classics & Archaeology, University of Edinburgh). Indien u vragen heeft, dan kan u de organisatie bereiken via BCH5@ed.ac.uk.

     

3. Kalender

  • 15 februari 2016 - Sovereignty and Property: A History of International Law (Gent)

Op maandag 15 februari ontvangt de UGent in het kader van de International Order and Justice Lecture Series het bezoek van prof. dr. Martti Koskenniemi, een wereldautoriteit voor rechtstheorie en rechtsgeschiedenis. Prof. Koskenniemi houdt om 15:00 een publieke lezing in de Academieraadszaal van de Aula, gevolgd door een doctoraatsseminarie.
Meer informatie vindt u hier.

 

  • 16 februari 2016 - Last Lecture professor Zwalve (Leiden)

Op uitnodiging van Faculteitsvereniging Grotius houdt professor Zwalve op dinsdag 16 februari 2016 zijn laatste college, hypothetisch dan. Professor Zwalve verzorgt de aftrap van een reeks van ‘Last Lectures’ aan de Leidense universiteit, naar voorbeeld van Harvard University,  waarin vermaarde professoren een inspirerend college geven in de veronderstelling dat het hun laatste zou zijn. De nieuwsgierigen vinden hier meer informatie.

 

  • 18 februari 2016 - Corps et droit: des funérailles royales au transhumanisme

De Universiteit van Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines nodigt u op donderdag 18 februari 2016 graag uit op de studiedag "Corps et droit: des funérailles royales au transhumanisme". Zowel juridische als ethische thema’s zullen aan bod komen. Mits inschrijving is deelname gratis. Meer informatie vindt u in de uitnodiging.

 

  • 26 februari 2016 - Lezing "De rechtbank van oorlogsschade te Ieper in de beginfase" door Kristien Colebrants (Ieper)

De lezing zal doorgaan op vrijdag 26 februari 2016 om 19.30 uur in Zaal Alfa en Omega (Neerstad), Wijverijstraat 7, 8900, Ieper.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via nele.derycke@ieper.be of via tel. 057239443 vóór 22 februari 2016.

 

  • 9-10 maart 2016 - Internationale conferentie: Defeating impunity, promoting international justice (ULB, Brussel)

Deze conferentie staat in het teken van de Belgische engagementen in het internationale recht en met het opzet om de nationale ervaring te kaderen binnen een internationaal perspectief. De vraag die centraal staat is hoe de rechterlijke macht tussen 1870 en 2015 omging met grove overtredingen van het internationale recht aan de vooravond van oorlogen en hoe juridische actoren reageerden op de uitdagingen veroorzaakt door een steeds belangrijker wordend internationaal recht. Het programma wordt later bekend gemaakt.

 

  • 14 maart 2016 – Constitutional Precedence as Keystone of Modern Constitutionalism (Brussel)

De onderzoeksgroep CORE (Contextual Research in Law, VUB) en de Koninklijke Vlaamse Academie van België te Brussel organiseren op maandag 14 maart een congres onder de titel Constitutional Precedence as Keystone of Modern Constitutionalism. Acht internationale sprekers trachten een antwoord te formuleren op de vraag wat moderne grondwetten zo nieuw maakt, en onderzoeken er de genese, het functioneren en de evolutie van de grondwettelijke voorrang. Op het einde van de dag modereert Ulrike Müssig een discussie en stelt zij het onderzoeksprogramma ReConFort (Passau) voor. Verdere uitleg over het congresprogramma alsook de inschrijvingsmodaliteiten vindt men hier.

 

  • 7 april 2016 - World War One and the End of Neutrality: A Question Asked in the Wrong Way ? (Brussel)

    De onderzoeksgroep CORE (Constextual Research in Law, VUB) en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, Comité voor Rechtsgeschiedenis hebben de eer u uit te nodigen op een voordracht door Prof. Dr. Eric Schnakenbourg, op 7 april 2016, in het Paleis der Academiën, van 12:30 tot 14:00. De voordracht draagt de titel World War One and the End of Neutrality: A Question Asked in the Wrong Way ? Inschrijven kan via Martine.Schierl@vub.ac.be

 

  • 13 - 17 september 2016 - Ius et Periculum: law as confronted to risk in the Antiquity period (Université Panthéon-Assas, Parijs)

De Société Internationale Fernand de Visscher pour l’Histoire des Droits de l’Antiquité organiseert van dinsdag 13 tot zaterdag 17 september 2016 aan de Université Panthéon-Assas (Paris II) haar 70e congres, met als thema "Ius et Periculum: law as confronted to risk in the Antiquity period". Bijdragen die handelen over het omgaan met risico in een juridische context zijn welkom, en dit zowel in het Frans, Italiaans, Duits, Spaans en Engels. Meer informatie vindt u in de uitnodiging.

 

4. Varia

  • Dr. Joke Verfaillie wint met haar studie "Au cœur de la cour: een analyse van de organisatie en het personeel van de griffie van de Raad van Vlaanderen (1386-1795)" de prijs voor historisch onderzoek van de Provincie Oost-Vlaanderen

Drie ontvankelijke inzendingen werden beoordeeld door Inge Brinkman, Jos Monballyu, Rik Opsommer, Etienne Rooms en Eva Schandevyl. Zij stelden unaniem voor de provinciale prijs voor geschiedenis toe te kennen aan dr. Joke Verfaillie voor haar studie Au cœur de la cour: een analyse van de organisatie en het personeel van de griffie van de Raad van Vlaanderen (1386-1795). Die studie behandelt de samenstelling en de werking van de griffie van het belangrijke rechtscollege dat de Raad van Vlaanderen was. Ze bestrijkt daarbij een periode van maar liefst vier eeuwen. Het nauwkeurige monnikenwerk leidde tot een naslagwerk dat ongetwijfeld vele historici en heemkundigen zal helpen bij hun onderzoek.

5. Rechtshistorisch instituut in de kijker

  • Universiteit Maastricht., Faculteit Rechtsgeleerdheid, capaciteitsgroep Grondslagen en Methoden van het Recht, sectie rechtsgeschiedenis.

Onderwijs

De Sectie Rechtsgeschiedenis verzorgt rechtshistorisch onderwijs in de Bachelor Nederlands Recht, Fiscaal Recht en European Law School. In de eerste plaats is er het eerstejaarsblok Rechtsgeschiedenis/Legal History. Daarnaast bevat het blok Metajuridica een zware rechtshistorische component. Bovendien verzorgt de sectie keuzevakken zoals Comparative Legal History of the Euregio, maar ook Comparative Civil Procedure, waarin ook de geschiedenis van het burgerlijk procesrecht in Europa aan bod komt. Tevens verzorgt zij het vak 'Ontwikkeling van het Recht in Europa' ten behoeve van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Hasselt.

Onderzoek

De Sectie rechtsgeschiedenis verricht onderzoek in het kader van de Onderzoeksschool Ius Commune (onder andere in het programma Grondslagen en Beginselen van Burgerlijk Procesrecht in Europa).

Personeel

Prof.mr. Remco van Rhee, hoogleraar Europese rechtsgeschiedenis en vergelijkend burgerlijk procesrecht
Prof.dr. Louis Berkvens, bijzonder hoogleraar rechtsgeschiedenis vanwege Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap
Dr. Bram van Hofstraeten, universitair docent
Dr. Pim Oosterhuis, universitair docent
Dr. Agustin Parise, universitair docent
Dr. Mariken Lenaerts, docent
Dr. Tanja van der Meer, docent.

Kort curriculum vitae van de medewerkers

Prof. mr. Remco van Rhee
Studeerde rechten aan de universiteiten van Leiden en Edinburgh, geschiedenis aan de Universiteit Leuven en psychologie aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1997 cum laude aan de Universiteit Leiden.
Hij doceerde Romeins recht aan de Universiteit Leiden (1991-1994) en Goederenrecht en Burgerlijk procesrecht aan de Universiteit Utrecht (1994-1998) alvorens benoemd te worden tot hoogleraar Europese rechtsgeschiedenis en vergelijkend Burgerlijk procesrecht aan de Universiteit Maastricht (1998). Hij publiceert, geeft onderwijs en begeleidt studenten en promovendi op het gebied van rechtsvergelijking, burgerlijk procesrecht en rechtsgeschiedenis.
Hij was visiting professor aan een groot aantal instellingen, waaronder de Universiteit Gent, University of Capetown, University of Stellenbosch , Catholic University of Valparaiso, Central European University of Budapest, China-EU School of Law (Beijing), Kzan Federal University etc.
Hij is onder meer lid / adviseur van de redacties van Comparative Legal History, Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht, Europan Journal of Legal History en Pro Memorie.
Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar (Vergelijkend) Burgerlijk procesrecht, geschiedenis van rechterlijke instellingen en rechtspleging, Romeins Recht en rechtsgeschiedenis i.h.a.

Prof. dr. Louis Berkvens
Studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit). Trad na zijn afstuderen in 1980 als rechtshistorisch onderzoeker in dienst bij de Katholieke Universiteit (1980-1985). Is sinds 1985 verbonden aan de Rijksuniversiteit Limburg (thans Universiteit Maastircht-UM), aanvankelijk als universitair docent, nadien als hoofddocent en sinds 1998 tevens als bijzonder hoogleraar rechtsgeschiedenis der Limburgse Territoria vanwege Limburgs Geschied- en Oudheid kundig Genootschap. Hij behaalde in 1990 de graad van doctor op het gebied van de rechtsgeleerdheid aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Gasthoogleraar aan de Universiteit Hasselt (2010-heden)
Hij was/is ondermeer voorzitter van de Universiteitsraad UM (2006-2010); voorzitter capaciteitsgroep Grondslagen en Methoden van het recht (2002-2004; 2014-heden); voorzitter van de Stichting Oud-Vaderlands Recht; hoofdredacteur Nederland van het rechtshistorisch tijdschrift Pro Memorie.
Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar Oud-Vaderlands Recht, Euregionale rechtsgeschiedenis, de verhouding van ius proprium en ius commune, wetgevingsgeschiedenis, geschiedenis van burgerlijk procesrecht in de Euregio, strafrechtsgeschiedenis, en de digitalisering van rechtsbronnen.

Dr. Bram van Hofstraeten
Studeerde Middeleeuwse geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven (grote onderscheiding); en was vervolgens als promovendus verbonden aan de Universiteit Maastricht (promotie cum Laude 2008), postdoc in Leuven (2008-2012), Marie Curie Fellow aan de Universiteit Maastricht (2013-2015); thans universitair docent aldaar.
Na zijn promotie op een rechtsvergelijkend onderzoek naar de invloed van het juridisch humanisme op de Antwerpse Compilatae en de Gelderse Land- en Stadrechten in het Overkwartier van Roermond, legde hij zich voornamelijk toe op de geschiedenis van het handelsrecht.

Dr. Pim Oosterhuis
Studeerde aanvankelijk theologie aan de Theologische Universiteit Kampen en nadien rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij volgde het Erasmus Programma in Law and Economics in Rotterdam en Hamburg (masters thesis Commercial Impracticability in Common Law and Civil Law); was na zijn afstuderen in 2001 werkzaam als advocaat-stagiair , alvorens in dienst te treden bij de Vrije Universiteit Amsterdam, alwaar hij onderzoek verrichtte ten behoeve van zijn dissertatie Specific Performance under European Codifications of the 19th Century (2004-2009), waarop hij in 2011 promoveerde. Vanaf 2010 als universitair docent in dienst bij de UM.
Zijn interesse gaat onder meer uit naar Max Weber en zijn invloed op de conceptualisering van het Romeinse recht in de 20e eeuw, de geschiedenis van het handels recht in de 19e eeuw, zowel vanuit Nederlands als vanuit Europees perspectief.

Dr. Agustin Parise
Studeerde en promoveerde tot 'doctor en derecho' aan de Universiteit van Buenos Aires, alwaar hij rechtsgeschiedenis doceerde ( 2001-2005) Vervolgens was hij als onderzoeker verbonden aan de Louisiana State University Law Centre (2006-2010). In de periode 2010-2015 was hij als promovendus verbonden aan de UM (promotie 2015); thans universitair docent.
Hij is o.a. redacteur van The Journal of Comparative Legal History en van The Journal of Civil Law Studies en adviseur Glossae: European Journal of Legal History.
Zijn belangstelling gaat uit naar rechtsgeschiedenis, privaatrecht en rechtsvergelijking. Hij publiceerde inmiddels meer dan 70 academische verhandelingen, waaronder boeken en artikelen in Engels, Frans en Spaans.

Dr. Mariken Lenaerts
Studeerde Nederlands recht aan deUM. Haar master thesis National Socialist Family Law in the Netherlands. Academics'attitude towards National Socialism: active resistance, condemnable passiveness or colaboration werd beloond met de facultaire scriptieprijs 2003-2004. In de periode 2006-2012 was zij als junior onderzoeker verbonden aan de capaciteitsgroep Grondslagen en Methoden. In deze periode voltooide zij haar proefschrift National Socialist Family Law. The influence of National Socialism on marriage and divorce law in Germany and the Netherlands. Dit proefschrift werd onderscheiden met de Prix Foundation Auschwitz 'Jacques Rozenberg' 2012.
Zij werkt sinds november 2015 samen met Louis Berkvens aan een jubileumboek ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht.
Haar belangstelling gaat uit naar de rechtsgeschiedenis van het Nationaal Socialisme.

Dr. Tanja van der Meer
Promoveerde in 1996 aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift, getiteld The Lex Voconia. Made for Men. Mulier heres institui non potest. Zij is sinds 1995 aan de Caprgoep Grondslagen en Methoden als docent verbonden. In deze hoedanigheid verzorgt zij o.a. het rechtshistorisch onderwijs aan de Universiteit Hasselt.

 

6. Necrologie

  • In memoriam prof. Jos Coopmans, met dank aan Paul Nève die zo vriendelijk was dit in memoriam te schrijven.

    Op maandag 8 februari 2016 overleed op negentigjarige leeftijd mijn Tilburgse voorganger Jos Coopmans in zijn geboorteplaats ’s-Hertogenbosch. Zijn uitvaartdienst had een week later plaats in de Sint-Janskathedraal van dezelfde stad. Deze details maken nog eens duidelijk  hoe trefzeker de titelwoorden getroffen zijn van de in 1990 aan Jos aangeboden afscheidsbundel: “Brabandts recht dat is ... “. Hier behoefden slechts de elf letters “J.P.A. Coopmans” ingevuld te worden en de lezer werd volledig doordrongen van de betekenis van hem die ons thans ontvallen is voor de bloei van de beoefening van de Brabantse rechtsgeschiedenis. Coopmans promoveerde in 1964 te Nijmegen op een diepgaande studie van De rechtstoestand van de Godshuizen te ’s-Hertogenbosch vóór 1629. Een jaar daarna volgde hij zijn promotor prof. B.H.D. Hermesdorf op als buitengewoon hoogleraar Oud-vaderlands recht aan de nog jonge rechtenfaculteit van de Katholieke Hogeschool Tilburg. In 1969 werd hij gewoon hoogleraar in de Nederlandse rechtsgeschiedenis, en bleef dit tot de ingang van het emeritaat (1990). Vele publikaties over Brabant verschenen er in die jaren, men raadplege de Bibliografie op p. 5-10 van de vermelde afscheidsbundel. Het verschijnen van de Inventaris van de Raad van Brabant te Den Haag (1981) gaf de vakgroep Rechtsgeschiedenis een sterke impuls. Onder leiding van Coopmans organiseeerde zij in 1983– in samenwerking met het Rijksarchief in Noord-Brabant en de onvolprezen Rijksarchivaris Louis Pirenne – een colloquium om het onderzoek naar deze Raad in gang te zetten. Na enige tijd kon de Brabantse Rechtsgeschiedenis als voorwaardelijk gefinancierd onderzoeksproject gaan functioneren, dit ondersteund door moderne informatietechnologie. Een groot aantal pennenvruchten van Coopmans en andere vakgroepsleden is hieruit voortgevloeid.
    Belangrijk was ook de samenwerking met de Belgische collega’s, bijvoorbeeld in de organisatie van de om de drie jaar plaatsvindende colloquia “De Brabantse Stad” waarin ook prof. Raymond van Uytven een belangrijke rol heeft gespeeld. Brabant was voor collega Coopmans inderdaad ‘groot-Brabant’, met volle aandacht voor de Belgische provincies die uit het oude hertogdom zijn voortgekomen. En wat hem in zijn onderzoek en in organisatorische activiteiten te stade kwam, was zijn bekendheid met de wereld van de archieven en archivarissen in de hele Benelux. Niet voor niets was hij van 1971 tot 1978, lid en later voorzitter van de Nederlandse Archiefraad.
    Toen zijn dagen ten einde liepen zei prof. Coopmans zelf dat hij “een prachtig leven heeft gehad”. Als opvolger en ambtgenoot beaam ik dit ten volle. Hij ruste in vrede.

 

 

Met vriendelijke groet,

De Redactie

Dirk Heirbaut,
Elisabeth Bruyère,
Bruno Debaenst,
Frederik Dhondt,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Matthias Van Der Haegen,
Maarten Vankeersbilck,
Amélie Verfaillie
Alain Wijffels.

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden, mail dan naar: courant@ugent.be

 

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.